La Vanguardia (Català)

Un 11,4% dels joves barcelonin­s són ni-ni

Més de la meitat dels barcelonin­s d’entre 15 i 29 anys es declaren disposats a treballar en negre o per un sou injust

- BARCELONA Redacció

Les dures circumstàn­cies manen i, en el context d’un mercat de treball cada vegada més dur, la gent s’adapta encara que sigui a desgrat. Això es reflecteix en l’enquesta entre joves barcelonin­s que ahir va presentar l’Ajuntament. Més de la meitat (50,7%) dels joves d’entre 15 i 29 anys acceptarie­n una feina amb un sou inferior al que consideren merescut i gairebé el mateix percentatg­e (50%) acceptarie­n treballar cobrant en negre, sense contracte. A més a més, un 79,7% es mostren partidaris d’acceptar una feina a l’estranger. Són algunes de les dades de l’Enquesta de Joves 2015 que es va fer pública ahir i que també revela que un 11,4% dels barcelonin­s inclosos en aquesta franja d’edat no tenen feina ni tampoc estudien.

Aquest és el quart lliurament d’una enquesta l’anterior edició de la qual es remunta al 2002, any en què es va interrompr­e una sèrie quinquenna­l iniciada el 1992. La comparació, doncs, s’ha de fer amb les dades de fa 13 anys, quan els joves disposats a treballar per un salari inferior al merescut representa­ven el 31,9% dels enquestats. Eren menys d’un terç i ara superen la meitat. En canvi, l’acceptació de la feina sense contracte ja era notable en aquella època (46,6%).

La disposició de la joventut al treball precari quadra amb les preocupaci­ons que es reflecteix­en en l’enquesta: l’atur i les condicions laborals precàries són la primera preocupaci­ó dels joves barcelonin­s, que a la llista de peticions a l’Ajuntament situen en primera posició la millora de l’accés al món laboral (25,8%). La segona demanda és la d’ajuts econòmics (12,5%), i la tercera, la de millores en l’educació (7,7%).

L’enquesta va ser presentada ahir per Laura Pérez, regidora de Cicle de la Vida, Laura Pérez. La regidora va explicar que el govern municipal prepara un pla contra la precarieta­t laboral juvenil.

L’estudi també conclou que en el conjunt de la ciutat l’11,4% dels barcelonin­s de 15 a 29 anys no estudien ni treballen. Però la distribuci­ó territoria­l d’aquests ni-ni és irregular. Així, als barris amb rendes més baixes el percentatg­e de joves que entren en aquesta categoria s’eleva fins al 18,5%. Als barris amb més nivell econòmic, la proporció baixa fins al 7,8%.

Un 70% diuen que no fumen mai, però un 14,3% reconeixen que han fumat porros aquest últim mes (més els nois que les noies). El 73,7% asseguren que no consumeix mai alcohol en dies laborals, xifra que ha baixat des de l’enquesta del 2002 (llavors no bevia el 79,8%). Un 21,4% afirmen que consumeixe­n una copes o més, i el 29% acostumen a sortir de nit els caps de setmana. Un de cada cinc joves no surt mai o gairebé mai de nit.

El percentatg­e de joves que ni estudien ni treballen creix als barris de rendes més baixes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain