La Vanguardia (Català)

“No oblido la mirada glacial de Mengele sobre el meu cos nu”

Marceline Loridan-Ivens, escriptora i cineasta

- Crónica pasado. de un Menschen verano in Auschwitz La sombra del amb SENSE CULPA

Una amiga se’l va esborrar... però ara viu obsessiona­da amb la idea de tornar-se’l a posar.

Vostè va ser a la mateixa barraca que Simone Veil. Sí. A Birkenau, ella estava amb la seva germana i la seva mare: totes tres eren extremadam­ent guapes. Simbolitza­ven alguna cosa d’aquesta dignitat de la cultura burgesa francesa. Jo era jueva polonesa, una altra cosa, i les observava amb admiració perquè extreia de les seves maneres refinades la dignitat que necessitav­a. Ens vam continuar veient després, com dues antigues companyes d’escola. Quedàvem en un restaurant per dinar i encabat ella –que va ser ministra amb Giscard– s’emportava les culleretes a casa, se les amagava a la butxaca. Això era un reflex dels camps. Ara té 88 anys i està molt malalta, no ha pogut ni llegir el meu llibre.

Vostè va aparèixer en una pel·lícula de culte, amb un micròfon a la mà, preguntant a la gent pel carrer si eren feliços. És (1961), d’Edgar Morin i Jean Rouch, i encara es ven! Rouch era un jove ambiciós que, envellint, s’ha transforma­t en un ésser meravellós. Vaig freqüentar cercles intel·lectuals i em vaig veure allà, sense voler, ficada en el cinema. De fet, el meu marit es va enamorar de mi veient-me en aquesta pel·lícula.

De totes les novel·les que ha llegit sobre els camps de concentrac­ió, quina li agrada més? Miri, tinc una biblioteca enorme sobre el tema: novel·les, testimonis, assajos... Aquella part d’allà són les pel·lícules. Els millors llibres els han escrit els que han estat als camps. d’Hermann Langbein, és el millor de tots; és un document enorme. I després hi ha dos grans llibres més, Si això és un home, de Primo Levi, i la novel·la Sense destí, d’Imre Kertész. Kertész també va fer una pel·lícula molt autèntica, que va ser destrossad­a per la premsa francesa. Ell i jo som els únics superviven­ts que hem fet una pel·lícula. Ell explica molt bé a Kaddish pel fill no nascut

per què no podem tenir fills, perquè ens horroritza la carn, el cos inflat. Auschwitz ens va tallar la regla, literalmen­t; ens va interrompr­e el cicle vital.

Quina és la seva pel·lícula? És del 2003 i es titula

Li vaig demanar a l’actriu Anouk Aimée que fes de mi.

No va conservar aquella nota que el seu pare li va fer arribar des de la zona dels camps, a través d’un electricis­ta... Com amagues una cosa així en un camp? El pitjor és que no aconseguei­xo recordar el text. Sé que començava filleta...”.

Tot el llibre es resumeix en una frase commovedor­a que vostè diu al seu pare: “T’estimo tant que sóc feliç d’haver estat deportada amb tu”. És absolutame­nt veritat. Aquesta frase sosté la meva vida. No hauria suportat sentir que era allà sola.

Sembla ficció. No hi ha ni un gram de ficció.

Tot flueix de manera natural i molt propera, com quan es barreja la situació amb els conflictes propis de l’adolescènc­ia. És que, quan vaig tornar a casa, l’única pregunta que em va fer la meva mare és si havia estat violada. Em va indignar tant!

Vostè es va intentar suïcidar dues vegades... Sí, però vaig fracassar, per sort. Tinc una amiga, la Marie, que pensa que vam fer malament tornant de l’horror. Jo tinc l’esperança que, si m’ho demanen abans de marxar d’aquest món, podré respondre que sí, que vaig fer bé sobrevivin­t. Cal dir que no va ser fàcil i que De Gaulle, en nom de la unitat nacional, va eliminar els jueus de l’espai públic i la història oficial durant trenta o quaranta anys.

La França

un:

d’avui

“Estimada

no

és

un model d’integració i concòrdia... La primera generació ho havia estat; ens ho pensàvem, però després els fills dels fills...

Hi ha una altra onada d’antisemiti­sme? Sí, a tot Europa. Els partits antisemite­s són legals i creixen en vots. I la mateixa idea de l’existència d’Israel és insuportab­le per a molts. La Unió Europea tampoc no és innocent. Es tracta Israel com si fossin nazis, hi ha una ambigüitat insultant.

I hi ha islamofòbi­a? No... actualment. El gran perill són les guerres de religió, i n’estem començant una que durarà uns cinquanta anys: el pitjor encara ha d’arribar. L’EI vol matar 50 milions d’europeus. Tampoc no hi havia ningú que donés importànci­a a Hitler al principi, se’l veia com algú extravagan­t.

Al llibre hi ha imatges molt fortes, com quan la Mengele se la queda mirant quan està nua. Encara penso en aquella mirada. Ens feia girar despullade­s, tocantnos amb la seva vara, i llavors decidia les que viuríem i les que no. Va ser la primera vegada que un home em va veure sense roba. Durant dècades despullar-me per mi ha estat vinculat a la mort, a l’odi, a la mirada glacial de Mengele, amb la seva cabellera negra en què no es movia ni un pèl, la gorra lleument inclinada i aquells ulls que et travessave­n i et dirigien amb un moviment cap a la dreta o l’esquerra, sense que sabéssim quin dels dos costats era el de la mort. La idea de matar-lo em va obsessiona­r durant anys.

“A l’infern un s’embruta les mans, i també ho vaig voler explicar”

“Hem començat una guerra, i el pitjor no ha arribat: volen matar 50 milions d’europeus”

 ?? THOMAS PADILLA ?? Marceline Loridan-Ivens a casa seva, a París, durant l’entrevista
THOMAS PADILLA Marceline Loridan-Ivens a casa seva, a París, durant l’entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain