La Vanguardia (Català)

Ansir canta victòria

Un antic sensesostr­e es gaudeix del duel gràcies a la Creu Roja i a la solidarita­t

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

No es tracta d’un d’aquests turistes que arriben un dia de partit al Camp Nou i compren la samarreta a la botiga oficial. L’Ansir va vestit gairebé completame­nt de negre. De fet, estar ahir a la nit en el camp no era entre els seus plans. Dimarts li van trucar per telèfon i li van fer una oferta irrefusabl­e. “Vols anar a veure jugar al Barcelona? –li van preguntar des del CRAB d’Horta–. Tenim una entrada per a tu”. Com en l’associació ja coneixen l’Ansir, sabien la resposta per endavant: “Clar, clar que vull,” es va apuntar a la primera.“Com podia dir que no?”, explica a La Vanguardia mentre se li escapa un somriure, just davant de la porta 90, impacient per entrar. Perquè va ser un dels 67.703 espectador­s poc habituals que van omplir el Camp Nou en la jornada del soci solidari.

Els gustos d’Ansir Hussain coincideix­en amb la majoria d’aficionats barcelonis­tes perquè els seus jugadors favorits també són Messi i Neymar. “S’ho passen bé, són amics i marquen molts gols”, raona sobre les seves predilecci­ons poc originals. Però l’Ansir no és un seguidor més. Perquè el 2008 va perdre la seva feina per culpa de l’alcohol i va passar a viure al carrer. Des d’aleshores és usuari del Centre Residencia­l d’Atenció Bàsica, un servei municipal i de Creu Roja.

Amb 33 anys, l’Ansir ha viscut més del que diu el seu carnet i el seu rostre amable. Ha viscut experiènci­es dures des que va sortir d’adolescent del Pakistan. Va estar vivint a Grècia, Itàlia, Bèlgica i França, fins que el 2001 es va instal·lar a Logronyo. Uns anys més tard va arribar a Barcelona, on no va tenir sort. Això no li ha tret un bri de simpatia. És trempat i s’emociona quan parla de futbol. “Al meu país hi ha molt criquet i de petit era l’esport que m’agradava i que practicava. Però ja m’he oblidat del criquet. Ara amb allò què més gaudeixo és amb el futbol. Miro molts partits a casa. Em dóna tranquil·litat. Em va encantar el Madrid-Barça”, reconeix.

Perquè ara l’Ansir ja té un sostre. Gràcies a l’ajuda de l’associació i de la Creu Roja va deixar de dormir a la intempèrie cada nit. “Estic molt content amb la gent d’Horta”, destaca. Primer l’Ansir va començar a utilitzar el servei de dutxa del CRAB. Anava allà a dutxar-se i també se li proporcion­ava roba. Però va ser el seu greu problema de salut el que el va fer replanteja­r-se la vida. Ja rehabilita­t, el

UNA ALTRA HISTÒRIA DE SUPERACIÓ Julián, amb discapacit­at visual, va narrar el partit amb l’ajuda dels seus col·legues Sergio i Marcel

2014, va entrar a viure en un pis tutelat. Des de principis d’any, és autònom i ja té el seu propi espai. Encara que continua anant a dinar al migdia i utilitza els ordinadors. “Allà hi ha els meus amics”, reconeix. Amb ell va celebrar ahir sis gols en el gol nord del Camp Nou. Tan integrat està que ajuda a fer acompanyam­ents al metge, per exemple, a altres usuaris en un exemple que la solidarita­t provoca més solidarita­t.

Aquest és l’objectiu que tenia el Barcelona quan va posar en marxa la iniciativa del partit del soci solidari, que ahir va complir el seu cinquè aniversari amb un rècord d’assistènci­a. Els 67.703 espectador­s són gairebé el triple dels que el 12 de novembre del 2008 van veure el BarçaBenid­orm en la primera temporada de Guardiola. Un partit que per al soci blaugrana era gairebé un sacrifici, per a l’Ansir, per exemple, és una il·lusió enorme. Aquesta és la grandesa.

“Quan vam llançar el projecte era una idea de risc. Tot i això, ara està consolidat. Es beneficien 1.500 oenagés i fundacions que treballen amb gent en vulnerabil­itat o directamen­t d’exclusió social”, es congratula Jordi Cardoner, vicepresid­ent d’àrea social. “És una bona ocasió per pensar que el futbol no és només mercantili­sme. Des de la Creu Roja ens diuen que hi ha pares que comenten que serà l’únic regal que podran fer per Nadal als seus fills”, reflexiona.

Mentre a la cabina 16 de la tribuna de premsa, Julián, Sergio i Marcel retransmet­en el partit en streaming pel web sintoniaso­cial.org. “Ens han confirmat a les 12 del matí que podíem venir en directe”. No tindria gràcia sinó fos perquè Julián, que és el narrador, és també discapacit­at visual. Una barrera per a molts i una nimietat per a ells, que supleixen amb enginy. “Jo sóc Pou i ells fan torns. Un fa un dia de Costa i l’altre de Saperas”, fa broma amb els protagonis­tes del Barça juga

a RAC1. L’amic que no exerceix de comentaris­ta és qui, a través d’una trucada, li explica el que ocorre a la gespa. “L’hi dic esquemàtic i ell posa la salsa”, revelen el secret. “Sort que la trucada és barata”. I així, per un dia l’Ansir pot veure de prop el seu Barça –encara que Messi i Neymar no juguessin ahir– i ells canten gols en el Camp Nou.

 ?? CREU ROJA ?? Ansir Hussain, primer per la dreta, va veure el partit amb els seus amics del CRAB
CREU ROJA Ansir Hussain, primer per la dreta, va veure el partit amb els seus amics del CRAB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain