La Vanguardia (Català)

La legislatur­a de Rajoy es tanca amb menys ocupació que a finals del 2011

Una afiliació a l’alça se situa en 17,2 milions, en tot cas inferior a la de fa quatre anys

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Les dades publicades ahir sobre l’atur registrat i l’afiliació mitjana de novembre són les últimes abans de les eleccions del 20-D i, justament per això, s’han convertit en balanç de legislatur­a del mercat de treball. El candidat a la reelecció del PP, Mariano Rajoy, es presenta davant l’electorat amb un descens del nombre d’aturats inscrits a les oficines públiques d’ocupació i una afiliació a l’alça, encara que sense arribar als nivells de finals del 2011.

Aquest novembre, el descens de l’atur registrat va ser el més elevat en tota la sèrie històrica –es va reduir en 27.071 persones; 1.861, a Catalunya–. Així, romanen inscrits 4.149.298 aturats, davant els més de 4,4 milions de fa quatre anys. Tot i això, si s’atén l’indicador primordial, el de creació de llocs de treball, la conclusió és que l’Executiu de Rajoy no ha aconseguit recuperar el nivell d’ocupació existent quan va guanyar les eleccions del 2011. La legislatur­a acaba amb uns 25.000 afiliats menys (el novembre de fa quatre anys n’hi havia 17.248.530 davant els 17.223.086 actuals).

En tot cas, des de fa mesos, el Govern del PP s’ha concentrat a defensar que, al llarg d’aquests últims anys, han aconseguit aturar la sagnia viscuda al mercat laboral espanyol per culpa de la crisi. Ara, asseguren, gràcies a un creixement econòmic per sobre del 3% del PIB, l’atur continuarà baixant. Cal esperar... i mantenir les reformes empreses pel partit ara en el Govern. “L’ocupació ha arribat a Espanya per quedar-se”, va afirmar ahir mateix la ministra del ram, Fátima Báñez.

Pel que fa a les dades sobre novembre, els analistes insisteixe­n a prestar especial atenció a les xifres desestacio­nalitzades. Aquestes xifres reflecteix­en que l’atur registrat va baixar en gairebé 47.400 persones, mentre que el nombre d’afiliats en va sumar al voltant de 60.000. Pel BBVA Research aquests registres d’afiliació, amb un augment inesperat de l’ocupació en l’agricultur­a, suposen recuperar “la tendèn- cia positiva després de l’atonia observada en els mesos centrals d’aquest any”.

Girant la vista a finals del 2011, és cert que la situació era complicada quan Rajoy va arribar a la Moncloa i va continuar empitjoran­t. Per exemple, el novembre d’aquell any es van perdre més de 360.000 llocs de treball respecte a l’any anterior (i el mateix mes del 2012, van ser el doble). Encara a començamen­ts del 2014, el nombre d’afiliats ni tan sols no arribava als 16,2 milions. Ara, la creació d’ocupació s’ha estabilitz­at al voltant d’una taxa anual del 3%, i l’equip de Báñez també fa temps que té l’accent posat en una pujada dels afiliats que, en comparació amb dotze mesos enrere, supera el mig milió de treballado­rs.

Però hi ha aspectes que resten brillantor a aquest balanç: no només no s’ha recuperat el nivell d’afiliació de finals del 2011, sinó que en els últims mesos la millora de l’afiliació es produeix a un ritme considerat molt suau pels més crítics (al novembre només es van crear 1.620 llocs de treball, cinc vegades menys que l’any passat). Aquest nivell d’ocupació continua molt lluny dels més de 19 milions d’afiliats que hi havia el 2007, abans de l’esclat de la crisi, per no parlar de l’objectiu de 20 milions fixat pel Govern sortint per als propers anys.

Pel que fa al tipus de contractes, tampoc no hi ha hagut grans avenços en la qualitat de l’ocupació. Si a finals del 2011 els de caràcter

Al novembre es van crear 1.620 nous llocs de treball, mentre que l’atur registrat va caure en 27.000 persones

indefinit suposaven gairebé el 7% de les noves contractac­ions, en l’actualitat amb prou feines superen el 8%. L’últim any, els contractes indefinits han crescut un 12%. Això sí, de tots ells, prop del 43% són a temps parcial.

Ningú no pot amagar que la temporalit­at en l’activitat econòmica té un pes enorme en un mercat de treball dominat pels serveis. La mateixa ministra Báñez mostrava ahir la seva satisfacci­ó per una “bona campanya de Nadal” que portarà, segons les seves estimacion­s, unes 850.000 contractac­ions entre aquests dies i finals de gener.

A més, la protecció dels aturats s’ha anat reduint al llarg de la legislatur­a: fa quatre anys, més de dos terços dels aturats rebien una prestació del Ministeri d’Ocupació. L’última dada disponible sobre taxa de cobertura, correspone­nt al mes d’octubre, es continua acostant a la barrera del 50% –en concret, ha baixat fins al 54,4%–.

www.lavanguard­ia.com

 ?? ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG ?? La caiguda de l’atur a les oficines d’ocupació és la més acusada d’un mes de novembre des que hi ha registres
ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG La caiguda de l’atur a les oficines d’ocupació és la més acusada d’un mes de novembre des que hi ha registres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain