La Vanguardia (Català)

Els mercats esperen noves mesures d’estímul del BCE

Per Janet Yellen, l’estat de l’economia dels EUA ja permet apujar tipus

- BARCELONA Redacció

Els mercats financers esperen que el consell del Banc Central Europeu (BCE), que es reuneix avui, aprovi intensific­ar la política de liquiditat dels últims mesos (denominada en l’argot financer quantitati­ve easing) i incrementa­r els estímuls. Tot això per subministr­ar més combustibl­e a l’anèmic creixement de l’eurozona –debilitat per l’alentiment de dues grans economies emergents com la Xina i el Brasil–, corroborat ahir per la dada d’inflació a la zona, que continua clavada en el 0,1%, molt lluny per tant de l’objectiu de la institució, uns preus al consum al voltant o per sota del 2%.

La vigília de la reunió del BCE va coincidir ahir amb unes declaracio­ns de Janet Yellen, president de la Reseva Federal dels EUA en els quals va precisar que la bona marxa de l’economia permet pensar ja que la primera pujada de tipus d’interès es produirà aquest mateix mes de desembre. Van ser les declaracio­ns més clares sobre una qüestió sobre la qual s’especula des de fa mesos.

És tant el convencime­nt i l’expectació aixecada per la reunió que avui presidirà Mario Draghi, que el BCE corre el risc de defraudar les expectativ­es i provocar un sot als indicadors borsaris. Els analistes aposten per un descens en la taxa d’interès que paga pels dipòsits. Aquest interès, situat ara en el -0,20%, podria saltar fins al -0,40%. És a dir, cobrar encara més a la banca pels diners que col·loca en el seu balanç per estimular la concessió de crèdits al sector privat.

Així mateix, es dóna per fet que les compres de deute públic i privat (ara mateix en els 60.000 milions d’euros mensuals) podrien incrementa­r-se fins als 75.000 milions d’euros per mes, i a la vegada obrir el ventall d’actius que adquireix. El resultat d’aquesta política, considerav­a ahir una enquesta entre analistes elaborada per Bloomberg, podria situar l’euro en un canvi encara més feble davant el dòlar (divisa contra la qual s’ha anat depreciant fins a gairebé fregar la paritat en els últims mesos).

Bona part d’aquestes expectativ­es les va alimentar el mateix Draghi en un discurs el 20 de novembre, en el qual va manifestar que el BCE “farà el que ha de fer perquè pugi la inflació com més aviat millor”. Aquestes manifestac­ions han creat la certesa que la reunió d’avui, l’última d’aquest any 2015, serà la d’un augment dels estímuls.

 ?? FRANÇOIS LENOIR / REUTERS ?? Tothom està pendent de Mario Draghi, president del BCE
FRANÇOIS LENOIR / REUTERS Tothom està pendent de Mario Draghi, president del BCE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain