La Vanguardia (Català)

Abengoa aconseguei­x 150 milions del sector financer

El Govern central pressiona Benjumea per la indemnitza­ció

- LALO AGUSTINA Barcelona

Abengoa ha guanyat la primera batalla del preconcurs i tot just una setmana després de presentar-lo compta amb l’opció de lluitar seriosamen­t per la seva supervivèn­cia. Fonts del comitè de seguiment de la banca creditora van explicar ahir que hi ha consens de concedir a l’empresa de forma immediata una línia de liquiditat d’uns 150 milions d’euros per cobrir les necessitat­s més urgents. La companyia ja sap que compta amb el suport inicial dels bancs, que no deixaran caure la companyia ara.

Si les negociacio­ns sobre la reestructu­ració del deute avancen, la banca preveu aportar amb noves línies de liquiditat fins a 800 milions. Demà està previst que es faci la primera reunió entre l’empresa i KPMG, l’assessor financer dels bancs, on es plantejara­n ja els diferents escenaris. “La negociació serà complicada, però, després del primer impacte per la presentaci­ó del preconcurs, ara hi ha la sensació que totes les parts buscaran una solució”, asseguren fonts bancàries.

La reestructu­ració del grup podria implicar la sortida de molts dels mercats en els quals treballa, com el Brasil, amb una forta exposició per al grup, que s’està veient afectat per la forta recessió del país. Els sindicats brasilers asseguren que hi pot haver fins a 4.000 acomiadame­nts. El vicepresid­ent del sindicat Sintepav-BA, Irairson Warneaux, va dir ahir a Efe que prop de 2.000 treballado­rs de la fàbrica d’Abengoa a Badia han estat acomiadats fins al moment. Fonts d’Abengoa, per la seva part, van dir que l’empresa “està estudiant cas per cas els seus més de 250 projectes als més de 50 països en els quals està present, i totes les decisions es prendran protegint els principals interessos de la companyia i la seva viabilitat a llarg termini”.

Els acomiadame­nts i la reestructu­ració del deute xoquen amb la indemnitza­ció de 20 milions que es van emportar fa tres setmanes l’expresiden­t Felipe Benjumea i altres directius. Cayo Lara, d’IU, els va qualificar ahir de “pocavergon­yes”. Luis de Guindos, ministre d’Economia, va dir que eren “poc ètiques”. Pel que respecta a Abengoa, asseguro que era una empresa “molt internacio­nalitzada, capdavante­ra”. “Estic convençut que és viable. El seu problema és d’estructura de finançamen­t, de volum de deute, ja que és una empresa molt palanqueja­da, on s’han sobrepassa­t els límits d’una estructura financera raonable”, va afegir. Mentrestan­t, Abengoa va pujar un 23% i recupera la meitat del que havia perdut des que va presentar preconcurs.

 ?? MARCELO DEL POZO / REUTERS ?? Abengoa va presentar preconcurs de creditors la setmana passada
MARCELO DEL POZO / REUTERS Abengoa va presentar preconcurs de creditors la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain