La Vanguardia (Català)

Iberpotash es reivindica com a líder industrial

L’empresa diu que va crear 4.000 llocs de treball el 2014

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

Iberpotash, propietat del grup israelià ICL, va contraatac­ar ahir davant les crítiques al seu projecte inversor al Bages amb una allau de dades que confirmari­en el paper de l’empresa com un dels líders industrial­s de Catalunya. No només és la primera empresa de la Catalunya central per volum d’ocupació directa, sinó que l’any 2014 va contribuir a la creació de 4.075 llocs de treball en tot l’Estat espanyol, segons un exhaustiu estudi elaborat per PwC. Aquest estudi xifra l’impacte de l’activitat de l’empresa en 276 milions d’euros el 2014, el 0,03% del PIB espanyol. Això inclou l’activitat de l’empresa (111 milions), les compres a proveïdors i l’activitat induïda gràcies al consum dels seus treballado­rs.

Per cadascun dels treballado­rs directes d’Iberpotash, l’estudi calcula un efecte de 5,3 llocs de treball induïts en diferents sectors. L’empresa es va reivindica­r també com a ocupador de qualitat, perquè té el 97% de la plantilla amb contractes indefinits, després d’haver reduït un 47% els contractes temporals des de l’any 2011. “Això suposa un 30% més de contractes indefinits que la mitjana d’Espanya i un 19% més que la mitjana de Catalunya”.

En la presentaci­ó de l’estudi, a la qual va assistir el conseller delegat José Antonio Martínez Álamo i l’exconselle­r d’Empresa Francesc Xavier Mena, es va posar en relleu també la importànci­a d’Iberpotash en recaptació d’impostos. Així, es xifren els pagaments realitzats a les administra­cions públiques en concepte d’impostos, cànons i llicències en 3,7 milions d’euros, una xifra que s’ha incrementa­t un 37% durant el període 2011-2014, sempre segons les dades aportades per l’empresa. En concret, assenyala que els impostos municipals aportats als ajuntament­s de Súria, Sallent i Balsareny han crescut un 15% en quatre anys. I que només a Sallent, on es troba la polèmica muntanya de sal del Cogulló, Iberpotash ha pagat 1,097 milions d’euros en impostos municipals.

Iberpotash, argumenta l’estudi, és la primera empresa de la Catalunya central, líder quant a creació de riquesa (mesurada en termes de resultat operatiu o ebitda), ja que representa el 39% del que aporten les 25 primeres empreses de la zona. Més dades: compres a proveïdors catalans per 321 milions en quatre anys; 1,5 milions per a projectes a socials, i 39 milions en inversions mediambien­tals. És precisamen­t l’aspecte mediambien­tal el que ha aixecat les protestes contra el seu pla Phoenix, que preveu inversions de 459 milions per a l’ampliació de les instal·lacions de Súria, la construcci­ó de dues plantes de sal vacuum i una nova terminal al port de Barcelona.

“Podem ser tractors de l’economia”, va dir la directora de sostenibil­itat d’Iberpotash, Encarna Baras, que va assegurar que l’empresa continuarà treballant per millorar l’impacte econòmic, social i ambiental a la zona.

 ?? GEMMA MIRALDA / ARXIU ?? Extraccion­s de potassa d’Iberpotash
GEMMA MIRALDA / ARXIU Extraccion­s de potassa d’Iberpotash
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain