La Vanguardia (Català)

Capitalist­es conscients

- Mar Galtés

El capitalism­e pot ser el menys dolent dels sistemes provats, o el culpable de tots els mals que ens sotgen... Més enllà de debats entre liberals i socialdemò­crates, i de l’erosió que ha deixat la crisi financera, és el sistema en què vivim, i cadascú s’hi espavila, en ell, o contra ell, com pot. Alguns, fent de “capitalist­es”. Encara que molts empresaris no se senten gens còmodes amb aquest imaginari col·lectiu que els pinta amb panxa, copa i cigar, pensant només en un benefici que deixa terra i persones cremades al seu pas...

Un grup de 25 empresaris es reunirà la setmana vinent a Barcelona per estrenar la Fundació Capitalism­e Conscient, que han creat per promoure la seva filosofia entre els responsabl­es d’empreses. Creuen que “un món millor no es pot construir sense les companyies privades”, però amb exemples i pràctica defensaran que “la presa de decisions es basa en el potencial benefici per a tots els grups d’interès d’una empresa, no només en la maximitzac­ió dels resultats financers per als accioniste­s”. El de Barcelona és un chapter de Conscious Capitalism, iniciativa americana amb set seus més al món: Barcelona és la segona europea, després del Regne Unit. La primera junta la componen Sebastian Ross (Telemedici­ne Clinic), Lluís Guerra (Auditia), Pau Valdés (Inbound Cycle), David Tomàs (Cyberclick), Jaume Gurt (Infojobs), Sonia Fernández Vidal (Gauss & Neumann) i José Suárez (Axialent).

La teoria d’un comportame­nt ètic de les empreses amb tots els seus grups d’interès, els stakeholde­rs, a la recerca de l’excel·lència, és dels anys vuitanta. Des d’aleshores li han posat molts noms. Ara, consciènci­a. Però a la vista està que encara fa falta insistir-hi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain