La Vanguardia (Català)

Jorge Servín

POLÍTIC PARAGUAIÀ

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Jorge Servín, president de l’Institut Indígena del Paraguai, ha perdut el càrrec per clavar una puntada de peu a una dona indígena en plena polèmica per la tramitació de dues lleis que perjudique­n la venda de propietats indígenes.

Els indígenes paraguaian­s estan en peu de guerra des de fa un mes a causa d’un projecte de llei que dificulta el lloguer o la venda de les seves terres. Les protestes ja li han costat el càrrec al titular de l’organisme estatal que s’ocupa de cuidar-se dels drets d’aquest col·lectiu. El motiu? Una puntada de peu a una dona indígena. El president de l’Institut de l’Indígena (Indi), Jorge Servín, va ser fulminantm­ent destituït la setmana passada pel mandatari paraguaià, Horacio Cartes, després que es va fer viral per internet un vídeo on se’l veia donant una puntada de peu a una dona indígena.

L’agressió va tenir lloc dijous passat quan Servín caminava davant la seu de l’Indi a Asunción entre un grup de manifestan­ts. La dona va intentar acostar-se al polític amb actitud de pegar-li, i Servín es va defensar amb una puntada de peu.

“Des del moment que el representa­nt dels indígenes trepitja una indígena, jo no tinc cap defensa per continuar amb ell”, va declarar Cartes quan anunciava l’acomiadame­nt de Servín. “Que algú que representa els indígenes els trepitgi a ells, no vull discutir-ho, se n’ha d’anar”, va afegir el mandatari després de veure el vídeo.

La substituci­ó del responsabl­e de l’Indi ha servit a Cartes per descomprim­ir les protestes indígenes que reclamen la retirada de dos projectes de llei que penalitzen la venda o el lloguer de les terres que col·lectivamen­t pertanyen a les comunitats aborígens dels 19 pobles natius.

Tot i que és una pràctica prohibida, per poder subsistir les comunitats indígenes, que concentren la major part de la població pobra del país, es veuen obligades a arrendar o desprendre’s il·legalment de les seves terres, que passen a ser controlade­s per terratinen­ts que les converteix­en en explotacio­ns agropecuàr­ies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain