La Vanguardia (Català)

Mark Zuckerberg

FUNDADOR DE FACEBOOK

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Zuckerberg anuncia que donarà el 99% de les accions que té de la seva companyia, avui valorades en 42.500 milions d’euros, a causes benèfiques. La donació la farà al llarg de la seva vida, a través d’una fundació a nom de la seva filla nounada.

Max, de Maxima, ha vingut al món amb un pa sota el braç. Per més llestos que siguin els seus pares, que ho són, sens dubte, la nena encara no és capaç d’entendre res (va néixer la setmana passada, amb gairebé 3,5 quilos), però el planeta digital i fins i tot el corrent ja coneixen ben bé la més que generosita­t dels seus progenitor­s.

Priscilla Chan, pediatra, i Mark Zuckerberg, fundador i màxim cap de Facebook, s’han sentit tan inspirats pel naixement de la seva filla que dedicaran “al llarg de les seves vides” el 99% de les seves accions –avui valorades en uns 45.000 milions de dòlars (42.500 d’euros)– a provar de reparar els desastres socials.

A edat primerenca –Priscilla té 30 i Mark, 31–, la parella copa el cim de la filantropi­a al país dels filantrops. S’han convertit en model i repte.

Després de tres embarassos frustrats, Priscilla i Mark, que es van conèixer a Harvard, van donar a conèixer el naixement de Max posant amb ella en braços. Ho van fer a la seva xarxa social, per descomptat, on a més van penjar “una carta a la nostra filla” –la pot llegir qualsevol, encara que no ella– amb el seu regal universal.

L’anunci, que van fen dimarts a la tarda, va provocar un impacte immediat en l’àmbit de la caritat, tant dels pro, amb un gran exercici de percussió, com dels contra, amb un so murmurador.

“És un compromís impression­ant que eclipsa qualsevol altre que hàgim vist en termes de mida”, va assenyalar en un comunicat Phil Buchanan, president de l’organitzac­ió sense ànim de lucre Center for Effective Philanthro­py. En comparació, la Fundació Gates, de Bill i Melinda, té una dotació de 41.000 milions de dòlars, xifra en la qual s’incorporen les donacions del creador de Microsoft i el seu amic Warren Buffett, veterà tità dels negocis.

Gates i Buffett van llançar el 2010 la iniciativa Giving Pledge, que busca persuadir els seus afortunats col·legues per destinar almenys la meitat dels seus patrimonis a ajudar els menys afavorits. Zuckerberg es va unir aviat a aquesta nòmina en la qual figuren 138 supermilio­naris. “Heu trencat el motllo”, va assenyalar Buffet. “Una mescla d’intel·ligència, passió i recursos a aquesta escala –va remarcar l’Oracle d’Omaha– canviarà les vides de milions. En nom de les futures generacion­s, us ho agraeixo”.

Els Gates no es van quedar enrere en l’exaltació. En un pronunciam­ent distribuït –com no– per Facebook, Bill i Melinda van afirmar: “La primera paraula que ha vingut a les nostres ments és:

wow”. I prosseguei­xen: “Aquest exemple que doneu és una inspi-

Moltes veus elogien que destini 42.000 milions d’euros a causes per combatre la desigualta­t social

ració per a nosaltres i el món. Podem estar segurs d’això, Max i tots els nens nascuts avui creixeran en un lloc millor del que coneixem ara. Com dieu, el vostre esforç florirà en les pròximes generacion­s”.

Zuckerberg i la seva esposa han aportat prèviament més de 1.600 milions a causes benèfiques, algunes amb poca sort. com els 100 milions lliurats al sistema escolar de Newark (Nova Jersey). “Cap esforç d’aquest tipus –sostenen a la carta– no es troba exempt de desafiamen­ts, errors i diferèncie­s entre els implicats. Hem après la lliçó”. Encara sense detallar com executaran el pla, expliquen que la seva fortuna no la canalitzar­an mitjançant una societat sense ànim de lucre, sinó que obren la Chan Zuckerberg Initiative, una companyia de responsabi­litat limitada. El seu projecte passa per invertir no pas més de 1.000 milions per any en els pròxims tres per a “l’avanç del potencial humà i promoure la igualtat en àrees com la sanitat, l’educació i la investigac­ió científica i energètica”. Zuckerberg es va sumar aquests dies a la proposta de Gates per potenciar l’energia neta.

El seu gest també va despertar les veus que alerten sobre el model de la generosita­t. Una altra vegada hi va haver veus que van parlar que és una manera de “netejar consciènci­es” o una via per evitar el pagament d’impostos i configurar una societat “a la carta” dels megarics. Devon Maloney, a The Guardian, va indicar que des de Facebook –l’empresa més influent, que disposa d’informació privilegia­da i menys de cinquanta empleats negres de 10.000– “Zuckerberg continua reproduint la desigualta­t que ell i la seva esposa diuen que combaten”.

 ?? FACEBOOK ?? Zuckerberg va penjar aquesta foto a Facebook amb la seva filla, Max Chan Zuckerberg, nounada, en braços, i Priscilla, la seva dona
FACEBOOK Zuckerberg va penjar aquesta foto a Facebook amb la seva filla, Max Chan Zuckerberg, nounada, en braços, i Priscilla, la seva dona
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain