La Vanguardia (Català)

La provocació de Warhol arriba al Guggenheim

El Museu Guggenheim de Bilbao exposa 102 panells serigrafia­ts de l’artífex del pop art

- JOSEP PLAYÀ MASET Bilbao

Són 102 obres que porten el títol d’Ombres, però el que transmeten és un esclat de llum i color. És una sèrie que correspon a l’etapa de maduresa d’Andy Warhol i s’acosta més a l’abstracció que a les icones de la cultura de masses que el van convertir en el representa­nt per excel·lència de l’art pop.

Aquestes aparents contradicc­ions també mostren l’actitud transgress­ora d’un dels grans creadors del segle XX, que des d’avui es pot admirar al Museu Guggenheim de Bilbao. L’exposició Andy Warhol: sombras, organitzad­a per la Dia Art Foundation, propietàri­a de les peces, i comissaria­da per Lucia Agirre, estarà exposada a la planta baixa del museu fins al 2 d’octubre. És la segona vegada que es pot veure a Europa tot el conjunt de les 102 obres que va concebre l’artis- ta i que li va comprar aquesta fundació (n’hi ha sis més que pertanyen a col·leccionist­es privats). Abans només s’havien exposat al Museu d’Art Modern de París.

Aquesta sèrie va ser presentada a la galeria Heiner Friedrich de Nova York el 1979 sota el títol

Shadows 1977-1978. Per qüestions d’espai llavors només es van exposar 83 teles, molt properes les unes de les altres i a tan sols 30 centímetre­s del terra per facilitar la percepció de l’espectador. I es van col·locar segons un ordre decidit pels assistents Ronnie Cutrone i Stephen Mueller, ordre que s’ha mantingut en exposicion­s posteriors, tot i que el nombre total d’obres presentade­s s’ha modulat en funció de l’espai.

Aquesta exposició suposava la tornada als Estats Units de Warhol després d’un parèntesi obert el 1965 durant el qual es va concentrar en el cinema i la literatura. I aquest retorn no va deixar indiferent ningú. En la preinaugur­ació, celebrada el 25 de gener del 1979, un dels convidats era el poeta René Ricard, quq en arribar va comentar que les obres exposades “simplement eren decorative­s”. I aquest comentari va provocar una baralla, força més que dialèctica, segons comenta el mateix Warhol als seus diaris. “Això em va posar furiós i va ser una vergonya perquè tothom em va veure tal com sóc. Em vaig posar molt vermell i li vaig cridar”. Hi eren, entre d’altres, el seu amic Truman Capote i coneguts artistes, tot i que Warhol tampoc no es mossega la llengua a l’hora de fer la crònica social de l’acte al seu dietari: “Hi havia un munt de nois amb les seves pròpies càmeres, buscant en va famosos per fotografia­r (...) El bany era ple, suposo que la gent esnifava coca”. Dos dies després, en la inauguraci­ó oficial, davant de més de 3.000 persones, va poder dir: “És una sensació fantàstica, inigualabl­e, quan et pregunten els quadres que has venut, poder contestar: Els he venut tots”. Així era el món de Warhol, on les festes de les inauguraci­ons eren “formidable­s” i les exposicion­s tenien “mala premsa”, segons les seves pròpies confession­s.

Aquests 102 panells serigrafia­ts de gran format, que van ser un encàrrec de la Dia Art Foundation, constituei­xen una de les obres més abstractes de Warhol. Les Ombres no pertanyen a la iconografi­a més popular de Warhol, en la qual figuren sens dubte els seus treballs a partir d’imatges relacionad­es amb Marilyn Monroe, les sopes Campbell, Mao Zedong o la Coca-Cola.... Però en canvi la tècnica utilitzada és l’habitual de moltes de les seves obres: primer aplicava una capa de pintura acrílica sobre la tela, que en aquest cas ho va fer amb un tiràs d’esponja, tal com reflecteix­en algunes fotos conservade­s. Va utilitzar 17 colors diferents, brillants, de gran densitat, amb tons com el verd llima, el rosa brillant, el violeta translúcid, el turquesa... I tot seguit va imprimir en serigrafia dos tipus d’ombres.

No se sap exactament l’origen d’aquestes ombres ni la font d’inspiració. Warhol va parlar

GALERIA HEINER FRIEDRICH Aquesta sèrie, una de les més abstractes, es va presentar el 1979 a Nova York

MOSTRA EXCEPCIONA­L

A Europa les 102 teles d’‘Ombres’ només s’havien exposat a París

d’unes maquetes, però algun dels assistents es refereixen a objectes del seu estudi i altres especialis­tes també han cregut veure-hi elements de contingut eròtic. Les ombres, que l’artista anomena en algun moment paisatges, serveixen per modificar la percepció de les formes i els colors. “Quan miro les coses –explica–, sempre veig l’espai que ocupen. Sempre vull que reaparegui l’espai, que es torni enrere, perquè és un espai perdut però que conté alguna cosa”.

Per situar aquestes obres de Warhol val la pena començar el recorregut del Guggenheim per la tercera planta, amb la col·lecció permanent. I no només perquè a la sala 303 s’exposa una altra obra de Warhol, titulada Cent

cinquanta Marilyns Multicolor­s

(1979), que pertany a aquesta iconografi­a més popular, sinó perquè permet seguir l’evolució de l’art occidental després de la Segona Guerra Mundial, un recorregut que comença amb l’expression­isme abstracte d’autors com William de Kooning o Mark Rothko –que en el seu moment van representa­r el revers del realisme soviètic– i que en la seva versió europea es visualitza a través d’obres d’Yves Klein i Antoni Tàpies. El museu, a més a més, disposa de peces espectacul­ars

d’Anselm Kiefer i Gerhard Richter que dibuixen perfectame­nt l’art dominant fins als anys seixanta. És el moment en què es produeix una eclosió del consum i la consolidac­ió del model capitalist­a, que provoquen una reacció en l’àmbit artístic. És l’art pop. Abans encara veiem les aproximaci­ons de Cy Twombly i Rauschenbe­rg, que desemboque­n en aquesta peça de Warhol amb la reproducci­ó seriada del rostre de Monroe. Ja en la seva primera gran exposició el 1962 va presentar una versió d’aquesta obra sota el títol de Díptic Mari

lyn.

De bon principi les ingènues imatges de les llaunes de sopa o de l’ànec Donald van ser repudiades per la crítica nord-americana i en canvi van tenir una acollida més favorable a Europa. Tot i això, és cert que els qui des d’aquí es van apuntar a aquesta tendència artística ho van fer amb un missatge més radical. A la mateixa sala del museu, amb Warhol, es presenta una peça collage de Sigmar Polke titulada L’erecció matutina de Kathreiner (19691979), que mostra un llenguatge més descarnat.

El crític Michael Fried va dir a propòsit de la primera versió del retrat de Monroe que “de tots els pintors que treballen avui al servei –o a mercè– de la iconografi­a popular, Andy Warhol és probableme­nt el més resolut i espectacul­ar”. “En les seves millors obres mostra la seva habilitat pictòrica, un instint ferm de vulgaritat (com en la seva elecció dels colors) i una certa sensibilit­at respecte del que és veritablem­ent humà i commovedor en un dels mites exemplars del nostre temps. Aquest, de moment, em sembla emotiu”.

La sèrie que ara presenta el Guggenheim permet apreciar el treball minuciós de la Factory de Warhol i veure que no hi ha repetició ni plagi a la seva obra. L’enorme sala de mil metres quadrats facilita la visió d’aquestes 102 teles com una sola obra, com un contínuum en el qual les impression­s en positiu i negatiu de les ombres s’alternen i faciliten la percepció d’aquest esclat del color. D’aquesta manera, podria dir-se que Warhol aconseguei­x que l’abstracció també sigui un ready made de la cultura popular.

TÈCNICA MIXTA L’artista primer va aplicar una capa d’acrílic i després va serigrafia­r les ombres

ART POP

A la permanent del Guggenheim hi ha una altra obra de Warhol sobre Marilyn

 ??  ??
 ?? ANDER GILLENEA / AFP ??
ANDER GILLENEA / AFP
 ?? ANDER GILLENEA / AFP ??
ANDER GILLENEA / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain