La Vanguardia (Català)

Rajoy deixa el diàleg amb Rivera per després del ple

El president del PP es nega a reunir-se amb el líder de C’s abans de la sessió d’investidur­a

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Mariano Rajoy escriu una carta a Albert Rivera per dir-li que no s’asseurà a negociar sobre la investidur­a de Pedro Sánchez i que s’esperarà que el líder socialista fracassi en el seu intent de ser elegit president.

El president del Govern espanyol en funcions va descartar ahir qualsevol trobada amb Albert Rivera abans de la votació d’investidur­a de Pedro Sánchez, que preveu fallida “si Podem no acaba sumant el seu suport” al de Ciutadans per investir el líder socialista. En una carta, carregada de retrets i amb una recòndita ironia, Mariano Rajoy va respondre ahir a la nit a la missiva que li havia enviat Rivera per sol·licitar-li una trobada per abordar el pacte entre PSOE i C’s. De fet, ja a l’inici de la carta Rajoy es mostra estranyat que Rivera li hagi enviat una missiva, perquè n’hi hauria ha- gut prou –com fins ara– amb una trucada”, atès que “saps que sempre estic a la teva disposició”.

Tot seguit el president en funcions admet que Rivera té “tot el dret” a haver arribat a un acord amb el PSOE, però espera que entengui que ell no s’afegeixi a “aquest contracte d’adhesió” ni “doni suport al teu candidat”. Ra- joy justifica el rebuig pel fet que Sánchez no l’ha convidat a donar-li suport i recorda a Rivera “les vegades que Sánchez ha dit públicamen­t que no està disposat a demanar, ni a acceptar, el suport del PP”, perquè “està buscant –com ja saps– el suport o l’abstenció de Podem”.

Rajoy denuncia que l’“únic ob- jectiu” de Sánchez “és fer fora el PP del govern” i “derogar la seva feina”, i ofereix un breu resum dels seus èxits. I afegeix: “Ja comprendrà­s que, sent el PP el més votat a Espanya, se’m faci molt difícil explicar als meus votants que dono suport a qui no ha guanyat per derogar tot el que ha fet el meu govern i substituir-ho pel programa del PSOE”. Finalment, el president en funcions demana al líder de Ciutadans que “si Podem no acaba sumant el seu suport al que va tenir per investir Sánchez, puguem treballar junts en aquest govern de coalició que et vaig proposar després de les eleccions i que et va semblar molt raonable”.

Anteriorme­nt, i durant una conferènci­a que va pronunciar en una Tribuna organitzad­a pel diari La Razón, Rajoy va qualificar de “sainet”, “pantomima” i “cerimònia de la confusió” l’acord entre el PSOE i Ciutadans. El líder del PP va ser molt crític amb Pedro Sánchez, però també amb el president de C’s, a qui va retreure la “fulgurant evolució ideològica”. El president en funcions va situar al partit taronja al centreesqu­erra, persuadit que el PP li prendrà els vots en unes eleccions que ell dóna per segures per- què en el pacte firmat entre PSOE i C’S “els números no quadren” i la fórmula de govern de Sánchez està condemnada al fracàs.

Rajoy, en una intervenci­ó en què no va fer ni una sola al·lusió a la corrupció que està afectant el seu partit, va analitzar per primera vegada l’acord entre PSOE i Ciutadans i, tot i que llavors no va al·ludir a la carta que li havia enviat Rivera per demanar-li una reunió abans del 5 de març, la seva conferènci­a semblava una resposta a aquesta iniciativa. De fet, l’alternativ­a que va oferir Rajoy va ser una reunió després del fracàs de la investidur­a de Sánchez, per buscar un altre pacte que l’investeixi a ell.

“Votarem no”, va tornar a anunciar el president en funcions. “El PP no vol firmar contractes d’ad-

Rajoy assumeix que hi ha gent al PP que no el vol com a candidat, però està disposat a presentar-se El líder del PP deixa per a després del 5 de març qualsevol reunió per parlar de la “seva” investidur­a

hesió a pactes que han cuinat a la seva esquena i contra els seus èxits polítics; tampoc no vol fer d’actor secundari en un sainet que té com a únic horitzó una nova campanya electoral”. Ho va dir de diverses maneres: “No participar­em en una cerimònia de confusió i engany als espanyols. No es pot comptar amb el PP per això”. “Amb el PP que no hi comptin per a pantomimes d’aquesta naturalesa”, entre altres coses perquè, a parer seu, “qui ho proposa o pretén enganyar-se a si mateix o pretén enganyar el conjunt dels espanyols”.

En el torn de preguntes, Rajoy va assegurar que si hi ha eleccions té intenció de tornar a ser el candidat, per a la qual cosa necessita només el suport del seu partit, i ara com ara creu que el té, tot i que va confessar que està segur que “encara que a mi no m’ho expliquin, hi ha gent que” intenta que no sigui candidat. Però si té el suport del PP vol plantar cara.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Rajoy ahir a Madrid, on va denunciar la “fulgurant evolució ideològica” de Rivera
FERNANDO ALVARADO / EFE Rajoy ahir a Madrid, on va denunciar la “fulgurant evolució ideològica” de Rivera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain