La Vanguardia (Català)

Rita Barberá nega tota corrupció: “No dimiteixo”

L’exalcaldes­sa critica els populars que volen la seva renúncia i agraeix “el suport” de Rajoy

- SALVADOR ENGUIX València

La senadora valenciana trenca el silenci sobre el presumpte blanqueig de diner i assegura que no es planteja dimitir.

Rita Barberá és una roca. I, a més a més, resistent. Tant que ahir va deixar clar que, malgrat la pressió mediàtica, dels partits de l’oposició i fins i tot de sectors del PP, i de l’amenaça judicial, no dimitirà. “No dimiteixo, ni m’ho plantejo”, va dir ahir als periodiste­s, amb vehemència. La mateixa que va fer servir per subratllar que no ha participat en cap “blanqueig de diners”, que no ha tingut mai “una caixa B” i que sota el seu mandat “no s’ha manipulat mai cap contracte ni cap adjudicaci­ó”. “Són acusacions infundades, malicioses i profundame­nt falses”, va afegir.

L’exalcaldes­sa havia preparat la roda de premsa a consciènci­a. Va oferir els arguments per comparèixe­r i defensar la seva total innocència, va criticar amb duresa la “pallissa” i “condemna mediàtica que pateixo”, va carregar contundent­ment contra l’“esquerra radical i antisistem­a”, va donar les gràcies a Mariano Rajoy pel suport i, finalment, va qüestionar els membres del seu partit que li han demanat que es retiri. “S’han precipitat”, va dir. En aquest sentit va acusar de “deslleial”, però sense citar-la, la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig.

Va comparèixe­r sola, i amb un missatge clar de conclusió: “Malgrat les ànsies irrefrenab­les de l’esquerra, els diré, claret i fort, que no dimiteixo, és que ni m’ho plantejo”. Però abans va oferir els arguments. Va aclarir que no havia volgut parlar fins ahir per “prudència”. I que hi ha hagut dos fets que l’han esperonat: la separació de la peça del presumpte blanqueig de diners al PP de València del cas Imelsa i que les declaracio­ns dels imputats al jutjat pel cas Taula ja s’han acabat.

En tot moment es va remetre al fet que la investigac­ió per presumpte blanqueig “està sota secret de sumari”. Però va anunciar: “No he contribuït a cap blanqueig, no he ordenat cap blanqueig, no he conegut ni he sabut res del grup municipal ni del partit ni enlloc, ni coneixemen­t de caixes B, no he tingut mai una caixa B, ho dic sense rubor”. “Jo feia donatius de 60,10 euros, i en vaig fer un d’extraordin­ari de 1.000 euros que no se’m va tornar mai”, va explicar.

Aleshores va dirigir les crítiques a “les condemnes mediàtique­s”. “M’han provocat un mal anímic inenarrabl­e ”, va dir. Però abans va manifestar: “Sóc una persona honrada amb una alta considerac­ió del valor de l’humanisme. No sóc una persona corrupta ni des del punt de vista econòmic ni moral”. “Es condemnen persones mediàticam­ent i no passa res, ja no hi ha presumpció d’innocència”. “Encara bo que els meus pares no són vius per veure tot això”, va afegir. Quan va dir aquestes paraules, va semblar que la veu era més fràgil.

Rita Barberá també va aprofitar l’ocasió per engegar el ventilador. “Per què se’m tracta amb més crueltat que en els casos de corrupció milmiliona­ris de Catalunya?”, “per què només es parla del meu quan el tema dels ERO sembla paralitzat?”, “per què no es pregunta al senyor Sánchez si exigeix més dimissions pels problemes de corrupció en aquest partit?”. I va atacar el partit d’Al-

La senadora critica els membres del seu partit que li han demanat que es retiri: “S’han precipitat” Rita Barberà va agrair a Mariano Rajoy, Francisco Camps i María Dolores de Cospedal “el suport”

bert Rivera: “De Ciutadans, sí, els vull dir una cosa: que aquest halo de pestilènci­a són els rumors de finançamen­t de Ciutadans... No tenen estructura de militància per obtenir les quotes, no tenen aportacion­s de l’Estat, però han fet tres campanyes amb més mitjans que nosaltres”.

Va deixar clar que, malgrat les pressions d’alguns companys, “si dimitís assumiria una culpabilit­at que no tinc”. Va agrair a Mariano Rajoy, Francisco Camps i María Dolores de Cospedal “el seu suport”. No va citar ningú del PP valencià. Però sí que va valorar un fet àmpliament divulgat. Fa pocs dies va enviar un SMS a la presidenta del PP valencià en què li deia: “Recordeu per què sou aquí, perquè jo vaig donar la cara per vosaltres. Alerta amb el que dieu”. Ahir Rita Barberá va precisar que només va voler expressar el seu dolor per la deslleialt­at dels seus companys, “no amenaçar de descobrir el pastís”.

Va tenir temps de recomanar a Íñigo Errejón que llegeixi Antonio Gramsci: “La seva manera d’actuar és la manipulaci­ó, la maniobra, l’engany i l’insult. I va reiterar que, si el Suprem demana el suplicator­i al Senat, “compliré amb els estatuts del partit”. És a dir, no dimitirà, ja que el PP només ho preveu si hi ha procés. Barberá resisteix, és una roca.

 ?? DANIEL GARCIA-SALA ?? Davant la premsa. L’exalcaldes­sa rient moments després de la roda de premsa per donar explicacio­ns a la seu del PP de València
DANIEL GARCIA-SALA Davant la premsa. L’exalcaldes­sa rient moments després de la roda de premsa per donar explicacio­ns a la seu del PP de València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain