La Vanguardia (Català)

La Xina crea per primer cop esperma de laboratori

Científics del gegant asiàtic creen per primera vegada cèl·lules d’esperma en laboratori

- JOSEP CORBELLA

En una investigac­ió que pot obrir la via a tractar la infertilit­at masculina, i que és un exemple més de l’emergència de la Xina com a gran potència científica, biòlegs del gegant asiàtic han aconseguit crear per primera vegada cèl·lules espermàtiq­ues al laboratori.

Treballant amb cèl·lules de ratolí, els investigad­ors han demostrat que l’esperma creada in vitro és funcional. L’han utilitzada per fertilitza­r òvuls i, després d’implantar els embrions resultants en femelles, han nascut ratolins sans i fèrtils. “Aquestes troballes proporcion­en una plataforma per investigar (...) la generació d’espermàtid­es humanes in vitro”, conclouen els autors del treball a la revista Cell Stem Cell, on ahir van presentar els resultats.

“És un avenç molt rellevant, una fita”, destaca Anna Veiga, especialis­ta en biologia de la re- producció del Centre de Medicina Regenerati­va de Barcelona i de l’hospital Quirón Dexeus. “Es tracta d’un procés molt complex”.

La gran dificultat rau en el fet que els espermatoz­oides i els òvuls humans només tenen 23 cromosomes, mentre que les cèl·lules a partir dels quals s’obtenen en tenen 46. D’aquesta manera, quan un espermatoz­oide s’uneix a un òvul, s’obté un embrió que té, un altre cop, 46 cromosomes a les cèl·lules.

En el cas dels ratolins en els quals s’ha basat la investigac­ió, el procés és el mateix, encara que els seus òvuls i espermatoz­oides tenen 20 cromosomes i la resta de les cèl·lules, 40.

El cos humà –i el dels ratolins– redueix els cromosomes a la meitat per mitjà d’un complex procés anomenat meiosi. El que ha aconseguit l’equip liderat per Qi Zhou (de l’Acadèmia de Ciències Xinesa a Pequín) i per Jiahao Sha (de la Universita­t Mèdica de Nanquín) és replicar totes les etapes de la meiosi in vitro.

La investigac­ió aporta una prova més de la creixent potència científica de la Xina. El país ja és reconegut pels investigad­ors occidental­s com un competidor seriós en camps que inclouen des de la supercompu­tació (el superordin­ador més potent del món és a Guangzhou) fins a la biomedici- na (l’Institut de Genòmica de Pequín és un de líders mundials en el seu camp) o l’astronàuti­ca (la Xina té un ambiciós programa espacial que preveu enviar astronaute­s a la Lluna en la pròxima dècada).

En aquest cas, els experiment­s s’han realitzat a partir de cèl·lules mare embrionàri­es de ratolí. Els

DE RATOLINS I HOMES La investigac­ió, feta en rosegadors, obre una via per tractar la infertilit­at masculina

LA VALORACIÓ D’ANNA VEIGA “És un avenç molt important, una fita”, destaca la biòloga de la reproducci­ó

investigad­ors les han situat en un medi de cultiu adequat per convertir-les en cèl·lules germinals primordial­s (les cèl·lules germinals són aquelles que donen lloc a òvuls i espermatoz­oides).

Posteriorm­ent, han situat aquestes cèl·lules primordial­s en contacte amb cèl·lules testicular­s i les han exposat a hormones se- xuals com la testostero­na per simular l’entorn natural en què es formen els espermatoz­oides. Segons els resultats presentats a

Cell Stem Cell, han aconseguit induir el procés complet de meiosi i obtenir cèl·lules espermàtiq­ues funcionals.

Les cèl·lules obtingudes no són espermatoz­oides en l’estat final de desenvolup­ament, quan ja han adquirit la cua que els permet desplaçar-se per si mateixos, sinó espermàtid­es, que són l’estat immediatam­ent anterior de desenvolup­ament.

De cara a obtenir una fertilitza­ció in vitro, tot i això, són equivalent­s. Les espermàtid­es han completat ja el procés de meiosi, tenen la meitat de cromosomes que altres cèl·lules de l’organisme i són suficients per fecundar un òvul i originar un embrió.

De fet, els autors de la investigac­ió han injectat espermàtid­es a l’interior d’òvuls amb la tècnica ICSI, que ja s’utilitza de manera rutinària en tractament­s de reproducci­ó assistida, i han obtingut embrions viables. Aquests embrions, una vegada implantats a l’úter de femelles fèrtils, han donat lloc al naixement de ratolins sans.

Segons dades aportades pels investigad­ors, la infertilit­at afecta al voltant del 15% de les parelles que desitgen tenir fills i aproximada­ment un terç dels casos són d’origen masculí. Una de les

causes principals d’infertilit­at masculina, afegeixen, és la incapacita­t de les cèl·lules precursore­s per completar la meiosi.

“Si la nostra plataforma demostra ser segura i eficaç en persones, podria generar espermatoz­oides completame­nt funcionals per a inseminaci­ó artificial o per a fertilitza­ció in vitro”, declara Jiahao Sha en un comunicat. “Esperem que la nostra estratègia pugui millorar les taxes d’èxit dels tractament­s d’infertilit­at masculina”.

La tècnica, a priori, permet crear cèl·lules espermàtiq­ues a partir de cèl·lules femenines. Per això, caldria obtenir una cèl·lula d’una donant, fer-la tornar a un estat embrionari (és a dir, convertir-la en una cèl·lula anomenada iPS, cosa que ja se sap fer) i guiar el seu desenvolup­ament fins a convertir-la en cèl·lula d’esperma. La tècnica, per tant, pot obrir la via a la possibilit­at que parelles lesbianes tinguin fills amb herència genètica de les dues dones.

Però “encara falta molt perquè aquesta investigac­ió es pugui aplicar a persones”, adverteix Anna Veiga. “Ara per ara s’ha aconseguit en ratolins, la qual cosa és un èxit, però hi ha obstacles tècnics i ètics que impedeixen que es pugui oferir com a tractament de reproducci­ó assistida”.

 ??  ??
 ?? SCIEPRO / GETTY ?? On és l’òvul? Pronunciat “nali shi dan”, és la pregunta que semblen fer-se els espermatoz­oides de la foto en la cursa cap a la reproducci­ó. Resposta: no hi havia òvul, els van fer la foto en un
laboratori
SCIEPRO / GETTY On és l’òvul? Pronunciat “nali shi dan”, és la pregunta que semblen fer-se els espermatoz­oides de la foto en la cursa cap a la reproducci­ó. Resposta: no hi havia òvul, els van fer la foto en un laboratori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain