La Vanguardia (Català)

Juan Gallardo

IMPULSOR DE LES ICE BLUE CATS

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

Juan Gallardo, vicepresid­ent de l’Associació Sant Martí Esport, no va dubtar a acceptar la proposta de crear un equip femení d’hoquei sobre gel amb les noies de la Verneda que patinaven en línia. Avui són campiones de Lliga i Copa.

La candidatur­a olímpica Barcelona-Pirineus, que l’actual govern municipal barceloní va decidir posar en hibernació, ha deixat dues herències ben peculiars: la pista de gel que va acollir dues finals del Grand Prix de patinatge artístic amb el madrileny Javier Fernández com a cap de cartell i que espera temps millors en algun magatzem, i les Ice Blue Cats Barcelona, l’equip d’hoquei sobre gel que acaba de fer història després de guanyar el doblet de Lliga i Copa i que nodrirà de jugadores la selecció espanyola, que a partir de dilluns intentarà pujar de categoria al Mundial de Segona Divisió que es disputa a Jaca. L’hoquei sobre gel femení, de fet, era una de les grans apostes de la Federació Espanyola d’Esports de Gel de cara a uns futurs Jocs d’hivern catalans.

Les Ice Blue Cats són més que un bon equip d’hoquei. Són un miracle. Quan l’Associació Sant Martí Esport (ASME), creada durant el mandat municipal de Pasqual Maragall per agrupar les entitats esportives del districte i organitzar els equips dels jocs escolars, va acceptar fa només dos anys el repte de crear un equip d’hoquei sobre gel, pocs van creure en el projecte. A falta d’equip femení a la secció d’hoquei del FC Barcelona, les federacion­s de gel catalana i espanyola van fer confiança a l’entitat de la ciutat que havia apostat per l’esport femení i havia sabut formar una escola de patinatge en línia i competia amb un bon equip de noies, les ASME Tucans, en la modalitat d’hoquei sobre patins en línia, l’esport més semblant a l’hoquei sobre gel.

“Quan ens van allargar la mà no ens ho vam pensar dos cops, era l’oportunita­t que les ju-

EN PRECARI Les Ice Blue Cats s’entrenen sobre rodes i part de l’equipament el posen les federacion­s

gadores tinguessin una nova experiènci­a –explica Juan Gallardo, vicepresid­ent de l’ASME i responsabl­e del seu hoquei–. No havien jugat mai sobre gel i la majoria ni tan sols havien patinat, però la federació ens va donar els patins, part de l’equipament i ens va permetre anar a entrenar-nos puntualmen­t al Palau de Gel del Barcelona durant les hores que tenia reservades l’oficina de la candidatur­a olímpica”.

En la seva voluntat d’obrir l’equip a altres jugadores barcelonin­es, Gallardo va contactar amb algunes de les jugadores del Rubí Cent Patins que també procedien de Sant Martí i d’altres del Barcelona Tsunamis de la Vila Olímpica per sumar-les al projecte. Així va ser com van néixer les Ice Blue Cats, blaves per una samarreta en què encara mostra el logo de Barcelona Pirineus i Cat per establir un doble joc entre l’animal domèstic i Catalunya. L’uniforme i el casc blau, però, fa que siguin més conegudes com les Doraemon. “El repte és que totes fossin barcelonin­es i del nostre entorn i el gruix de l’equip procedeix de la Verneda, la Pau i el Besòs”, explica Gallardo. És allà on l’ASME gestiona dos equipament­s municipals que són la base de l’equip, del de gel i del de rodes.

Després d’una primera temporada de provatura en què van sucumbir al domini de la SAD Majadahond­a –tres dels set clubs que formen la Lliga són de Madrid, on hi ha cinc pistes de gel–, aquesta campanya va arribar el gran repte de les catalanes. La candidatur­a olímpica es va quedar als llimbs, i elles, sense hores d’entrenamen­t sobre gel. “Vam poder fer dues sessions al setembre i ens vam quedar sense hores fins i tot per als partits –prosseguei­x Gallardo–. Així que ens vam entrenar sobre rodes, cadascuna al seu club, i vam jugar en les poques dates que vam trobar sobre gel, aprofitant els partits com a part dels entrenamen­ts”.

Les ganes i la il·lusió van superar les dificultat­s. El club es va posar a estampar les dessuadore­s que fan servir d’uniforme, els desplaçame­nts es van abaratir amb algun hotel d’una estrella, els Reis d’Orient es van encarregar de reposar material als domicilis de moltes jugadores i santa Eulàlia es va ocupar de fer caure la seva festivitat en divendres perquè les Ice Blue Cats poguessin programar dues jornades pendents del seu calendari i acabar la competició invictes, ratxa que es va allargar a la final a quatre de la Copa el cap de setmana passat.

“A partir d’aquí ja no sé què en serà de nosaltres –reconeix el responsabl­e de l’hoquei de l’ASME–. Del no-res hem fet un equip de primer nivell que ara competirà formant part de la selecció espanyola. Si a sobre tinguéssim recursos no sé on podríem arribar”. Mentre pugui, l’entitat continuarà apostant per un esport, sobre rodes o fulles de metall, que atreu un centenar de noies de Sant Martí, com el mateix Gallardo es va encarregar de recordar a l’alcaldessa. Perquè el gel també pot ser de barri.

 ??  ??
 ?? FEDERACIÓ ESPANYOLA D’ESPORTS DE GEL ?? El doblet. Tot l’equip amb els trofeus de la Lliga i la Copa, que han conquerit aquesta temporada sense perdre ni un
sol partit
Un equip de Sant Martí
guanya la Lliga i la Copa d’hoquei sobre gel
En línia.
Un duel sobre patins entre les ASME...
FEDERACIÓ ESPANYOLA D’ESPORTS DE GEL El doblet. Tot l’equip amb els trofeus de la Lliga i la Copa, que han conquerit aquesta temporada sense perdre ni un sol partit Un equip de Sant Martí guanya la Lliga i la Copa d’hoquei sobre gel En línia. Un duel sobre patins entre les ASME...
 ?? ASSOCIACIÓ SANT MARTÍ ESPORTS ??
ASSOCIACIÓ SANT MARTÍ ESPORTS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain