La Vanguardia (Català)

Realitat deformada

-

La uveïtis és una malaltia multiforme en la qual uns pacients veuen com si tinguessin una medusa davant, d’altres veuen moure’s cosetes flotant, d’altres no tenen profundita­t ni visió lateral i molts d’altres veuen llampecs de llums quan tanquen els ulls a la nit.

Les addiccions que produeixen un nombre de sol·licituds de tractament més important són, amb diferència, les químiques. Així ho va dir ahir el director de la unitat de conductes addictives de l’hospital de Sant Pau, el doctor José Carlos Pérez de los Co- bos. Un total de 276 pacients van ingressar en la unitat de desintoxic­ació el 2015, principalm­ent per l’alcohol (en un 40% dels casos), la cocaïna (24,3%) i els opioides (19%). “L’addicció a l’alcohol s’ha incrementa­t notablemen­t a partir del 2008, coincidint amb la crisi, mentre que a la cocaïna ha disminuït en els úl- tims anys”, va explicar Pérez de los Cobos. “Aquesta tendència és conseqüènc­ia d’un canvi en el patró de consum, probableme­nt condiciona­t per motius econòmics: el fet de tenir menys disponibil­itat de diners provoca un consum d’alcohol més gran, ja que és una substància més accessible.” D’altra banda, el joc pato- lògic és, amb moltíssima diferència, l’addicció comportame­ntal amb més sol·licituds de tractament i, concretame­nt, és per les màquines escurabutx­aques.

A més de tractar les denominade­s addiccions químiques, com l’alcohol o la cocaïna, la unitat de conductes addictives de Sant Pau compta amb l’únic dispositiu públic de Barcelona dedicat al tractament contra el joc patològic, l’addicció al sexe o a les compres.

Es desconeix el volum de les anomenades “poblacions amagades”, que són aquelles perso- nes que són conscients de tenir un problema però que no sol·liciten ajuda per curar-se. “Sabem que hi ha els qui són capaços de superar l’addicció per si soles: en el cas de l’alcohol la xifra és d’un 20%”, va explicar De los Cobos, però “també influeix la motivació del canvi, que és un factor molt important i que moltes persones no tenen”.

L’hospital de Sant Pau de Barcelona va inaugurar ahir les noves instal·lacions de la unitat de desintoxic­ació, que s’ha traslladat a un espai adaptat a les noves necessitat­s assistenci­als.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain