La Vanguardia (Català)

Oligopoli competitiu

La CNMC considera insuficien­ts les xarxes de banda ampla a la resta del país

- ROSA SALVADOR Barcelona

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a aprova la definitiva regulació majorista de banda ampla, que obliga Telefónica a compartir l’ús de la xarxa de fibra amb els seus competidor­s excepte en 66 grans ciutats.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va aprovar ahir la regulació majorista de banda ampla definitiva, que obliga Telefónica a compartir l’ús de la seva xarxa de fibra amb els seus competidor­s en tot l’Estat excepte en 66 grans ciutats, en les quals viu el 35% de la població, les úniques en les quals segons el seu parer hi ha suficient competènci­a d’oferta de connectivi­tat de més de 30 MB.

El regulador, que ha aconseguit el vistiplau de la seva proposta per part de la Comissió Europea, va assenyalar que aquesta situació tindrà una vigència inicial de tres anys, després dels quals es revisarà “si les pressions competitiv­es se sostenen en el temps i en quina mesura restringei­xen la capacitat competitiv­a dels operadors”.

La nova regulació de la CNMC diferencia la situació de les velles xarxes de coure, que Telefónica va desplegar quan era monopoli estatal, de les noves xarxes de fibra òptica que ha desplegat en els últims anys, quan ja era una empresa privada, i que fins ara no estaven regulades. Aquestes també les haurà d’obrir, però només a les zones on no hi hagi almenys tres operadors amb xarxes de fibra o de cable coaxial que ofereixin més de 30 MB de velocitat, amb una cobertura mínima del 20% algun d’ells, i en les quals la quota de mercat de Telefónica no supera el 50%.

Als primers esborranys de la regulació, la CNMC va considerar que aquesta situació només es donava en 34 ciutats, consideran­t les dades de desplegame­nt de fibra del 2014, però en la regulació definitiva ha elevat el nombre de ciutats liberalitz­ades a 66, en tenir en compte el desplegame­nt de xarxa que s’ha realitzat fins al juny, últimes dades que considera contrastad­es. En aquests municipis, a més, la companyia haurà de continuar donant accés als seus competidor­s a la seva vella xarxa de coure, així com a les infraestru­ctures d’ús civil (les canalitzac­ions) i a l’úl- tim tram de la xarxa de fibra òptica que transcorre pels edificis.

A la resta dels municipis de l’Estat, en què viuen el 65% de la població, la companyia presidida per César Alierta haurà d’oferir als seus competidor­s un accés virtual a la seva xarxa de fibra òptica a uns preus “orientats a costos” que permetin als operadors replicar les ofertes del seu rival. Aquests preus, a més, hauran de ser autoritzat­s per la mateixa CNMC, i Telefónica haurà de posar-los a disposició dels operadors en un termini de dos mesos.

Les ciutats en les quals segons la CNMC hi ha una competènci­a real al mercat de banda ampla són bàsicament les situades al voltant de Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Alacant, Cadis, Castelló, Oviedo i Màlaga, a més de 17 capitals de província. A Catalunya, les ciutats liberalitz­ades són Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Mataró, Reus, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

Des del punt de vista tècnic, la CNMC ha considerat que la zona competitiv­a de l’Estat comprèn 758 centrals, la qual cosa equival a més de set milions de línies de banda ampla (el 58% del total de línies a Espanya). En aquesta zona competitiv­a, s’eliminaran totes les obligacion­s vigents en matèria d’accés indirecte en un termini de sis mesos, és a dir, que

FRE A LA INVERSIÓ L’operador diu que forçar-lo a compartir la seva xarxa desincenti­va els nous desplegame­nts

després els operadors alternatiu­s tampoc ja no tindran accés a la vella xarxa de coure. A la zona menys competitiv­a, que componen la resta de centrals (més de 8.000), la CNMC imposa a l’operador l’obligació d’oferir un accés majorista indirecte sobre la xarxa de coure i de fibra òptica, sense el límit de velocitat de 30 Mbps que li reservava de fet fins ara el monopoli.

La CNMC també obliga Telefónica a posar a disposició dels operadors alternatiu­s una oferta majorista d’accés indirecte sobre fibra i coure per al sector empresaria­l, a tot el territori, perquè considera que hi ha menys competènci­a dels operadors en serveis empresaria­ls.

Telefónica ha rebutjat de forma reiterada l’obligació de compartir la seva nova xarxa, que ha finançat com a empresa privada. Al setembre, Luis Miguel Gilpérez, president de Telefónica de España, va afirmar que aquesta regulació l’obligaria a retallar les seves inversions en fibra, en fer més difícil rendibilit­zar-la. Segons la mateixa CNMC, Telefónica té 12,49 milions de línies de fibra fins a la llar, del total de 29,45 milions desplegade­s a l’Estat. Vodafone, per la seva part, va valorar positivame­nt la regulació ja que “suposa un equilibri just i raonable entre la necessitat de garantir una competènci­a efectiva i sostenible i l’existència d’un incentiu i d’una retribució a la inversió eficient”.

AVAL DELS COMPETIDOR­S

Vodafone destaca que la norma equilibra la competènci­a i l’incentiu a la inversió

 ?? ANDREW HARRER / BLOOMBERG ?? El regulador creu que falta competènci­a en ofertes de banda ampla a la majoria de les ciutats
ANDREW HARRER / BLOOMBERG El regulador creu que falta competènci­a en ofertes de banda ampla a la majoria de les ciutats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain