La Vanguardia (Català)

L’estrella de la neu

La nord-americana es vol acostar al rècord de Stenmark

- El Tarter. Andorra MARGARITA PUIG ICONA MEDIÀTICA

El màxim circuit de competició sobre neu té aquest cap de setmana la capital mundial a Grandvalir­a. Les pistes andorranes d’El Tarter, concretame­nt les de l’Àliga SG i Àliga SL, que a vista d’ocell formen una gran X, acullen des de ja fa dies les millors especialis­tes del món, que entre demà i diumenge disputaran la Copa del Món d’esquí alpí femenina, amb les proves de supergegan­t (SG) i una combinada alpina (són la suma d’una mànega SG i una d’eslàlom i es coneix amb l’acrònim SC).

La gran estrella, la més esperada, torna a ser la nord-americana Lindsey Vonn, que torna a manar al circuit després que l’any 2013 va viure el seu particular calvari després de la doble lesió de genoll que va posar en suspens la seva carrera com a esportista.

Però si Vonn és la protagonis­ta indiscutib­le no només és perquè ha acreditat que és la millor esquiadora de tots els temps, sinó també perquè és l’ex de Tiger Woods, per la seva recent aparició a la revista Sports Illustrate­d (amb la lluitadora Ronda Rousey i la tennista Carol Wozniacki amb els cossos coberts només per pintura que simulava que portaven minúsculs banyadors) i per la seva amistat (especial o no, només ho saben ells) amb el pilot de fórmula 1 Lewis Hamilton, aire- jada per tots dos al gener a les xarxes socials.

Vonn s’ha convertit aquesta setmana en la sensació de Grandvalir­a, fora i dins d’unes pistes que ja coneix perquè hi va competir el 2012. Són traçats que avalen la màxima emoció, més tenint en compte el que explica el director general de la prova, Conrad Blanch: “L’arribada conjunta de l’SG i l’SL de la combinada alpina es produeix en poques curses del món, i aquí tenim la sort de tenir una pista germana d’SL que acaba al mateix punt que la de velocitat. Això augmenta l’espectacle”.

Tot va de cara per al repte de Grandvalir­a. Després d’un començamen­t d’any fluix, ara hi ha neu més que suficient, cosa que magnifica la qualitat als traçats assenyalat­s per a la competició. Janez Fleré, coordinado­r de la Copa d’Europa de la FIS, està especialme­nt orgullós de l’Àliga SG, que considera “una pista impression­ant que tècnicamen­t ho té absolutame­nt tot: salts, longitud, pendent, plans i murs”. “La pista té un començamen­t més assequible i, a mesura que la vas baixant cap a l’arribada, el grau d’exigència augmenta. Excel·lent, no puc dir res més. És una pista impecable per a proves de Copa del Món”, assegura.

A banda de Vonn, que amb 76 victòries a la Copa del Món és la millor esquiadora femenina de la història (a només deu dels mítics 86 del suec Ingemar Stenmark), l’afició que ha posat el cartell de ple en el gran domini esquiable que és Grandvalir­a estarà molt atenta a les baixades de Lara

La líder del Mundial ha superat les adversitat­s: fa dos anys va patir una doble lesió de genoll

L’OPOSICIÓ La polivalent suïssa Lara Gut, segona a la general, apareix com a principal rival de Vonn

Gut. L’esquiadora suïssa, nascuda el 27 d’abril del 1991, és la segona al rànquing general i destaca per la seva polivalènc­ia, ja que és primera a la classifica­ció de combinada alpina (100 punts), en supergegan­t és segona (261 punts) i no es dóna mai per vençuda.

Viktoria Rebensburg (1989), tercera a la general; Tina Weirather (Liechtenst­ein, 1989), cinquena, i la impredicti­ble italiana Nadia Fanchini (1986) són altres dones disposades a posar les coses difícils a Vonn, igual com la jove dels Estats Units Mikaela Shiffrin (1995), que és la gran incògnita en la cursa d’El Tarter, ja que surt d’una importantí­ssima lesió que l’ha mantinguda fora del circuit durant uns mesos. Als entesos no se’ls escapa que Shiffrin probableme­nt és l’amenaça més important per a la seva mediàtica compatriot­a: fins al mes de desembre, abans de lesionar-se, va sumar tres podis amb dos primers llocs als SL d’Aspen i el segon lloc al GS de Sölden.

 ?? KARL-JOSEF HILDENBRAN­D / EFE ?? Lindsey Vonn en acció durant la prova disputada a Garmisch-Partenkirc­hen
KARL-JOSEF HILDENBRAN­D / EFE Lindsey Vonn en acció durant la prova disputada a Garmisch-Partenkirc­hen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain