La Vanguardia (Català)

Eloqüència gestual

A la mateixa hora de l’acte serà a l’Ajuntament de l’Hospitalet

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, no assistirà avui a la presa de possessió de Jesús Barrientos al capdavant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, no assistirà avui al relleu en la cúpula del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), perquè mentre el nou president de l’òrgan judicial, Jesús Barrientos, estarà prenent possessió, ell estarà de visita a l’Hospitalet, on intervindr­à davant el ple de l’Ajuntament.

Puigdemont tindrà una reunió de treball amb l’alcaldessa Núria Marín, i després anirà al ple municipal, on pronunciar­à unes paraules. Fonts de la Generalita­t van assenyalar que l’absència del president en l’acte judicial no s’ha d’observar en clau política, com una mostra de rebuig a Barrientos, ja que li va trucar el 28 de gener passat.

Jesús Barrientos prendrà possessió avui com a nou president del TSJC, en substituci­ó de Miguel Ángel Gimeno, que ha presidit el tribunal durant un sol mandat. La designació de Barrientos no va agradar a sectors sobiranist­es. Qui sí que hi assistirà és el president del Tribunal Suprem i del Consell Superior del Poder Judicial, Carlos Lesmes, així com presidents d’altres tribunals superiors.

Una de les causes d’aquest desacord entre la Generalita­t i la cúpula judicial és la querella presentada per la Fiscalia del TSJC per la jornada del 9-N. Precisamen­t, el 4 de març vinent compareixe­rà davant el magistrat que porta la causa l’exconselle­r de Presidènci­a i actual diputat al Congrés de Madrid, Francesc Homs, per ser informat dels indicis que hi ha contra ell i prestar declaració voluntària per la querella del 9-N.

Així consta en una providènci­a del tribunal feta pública ahir. El magistrat que s’encarrega de la causa, Joan Manel Abril, va donar la possibilit­at a Homs de comparèixe­r en l’afer, davant la sol·licitud de la Fiscalia d’investigar-lo pel seu paper en la consulta del 9-N. Ara bé: aquest tràmit

Homs declararà voluntària­ment el 4 de març davant el jutge per la querella del 9-N

és independen­t del possible trasllat del cas al Tribunal Suprem, ja que si el jutge considera que hi ha indicis per procedir contra ell, s’hauria d’abstenir, ja que la competènci­a és del TS. Si finalment Abril creu que s’ha d’investigar Homs, haurà de decidir si remet tota la investigac­ió a Madrid o tan sols la que afecta l’actual diputat, com va passar en el cas dels ERO a Andalusia.

Les acusacions contra Homs es deriven d’un intercanvi de cartes. El 5 de novembre, és a dir, l’endemà de la interlocut­òria del Tribunal Constituci­onal, l’empresa T-Systems va demanar el Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Generalita­t si havia de continuar duent a terme els treballs encarregat­s per a la consulta. El conseller d’Empresa i president d’aquest ens, Felip Puig, va elevar la consulta a Homs, i aquest, el 6 de novembre, va respondre al seu company del Consell Executiu que l’empresa complís el seu contracte.

A més, el magistrat ha sol·licitat a la Fiscalia del TSJC que aporti la còpia de l’acta de la junta de fiscals que es va mostrar contrària a la presentaci­ó de la querella per la consulta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain