La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El balanç positiu del Mobile World Congress que es va clausurar ahir a Barcelona; i la difícil situació política de la senadora Rita Barberá.

MÉS de 100.000 persones –concretame­nt, 101.000, una xifra rècord– han participat en l’edició del Mobile World Congress (MWC) que ahir va tancar les portes a Barcelona. Aquesta reunió organitzad­a per GSMA, entitat que agrupa les principals empreses de la indústria de la telefonia mòbil, ha acabat de manera reeixida. John Hoffman, conseller delegat de GSMA, va fer públic ahir un comunicat en el qual expressava l’agraïment a les institucio­ns catalanes i anunciava que l’MWC tornarà a Barcelona l’any que ve, entre el 27 de febrer i el 2 de març.

Tan sols una nota negativa ha entelat la celebració d’aquest esdevenime­nt: la vaga de metro que, sense comprometr­e seriosamen­t l’èxit de la convocatòr­ia, va causar demores als participan­ts en el congrés i, sobretot, va afectar els barcelonin­s en les activitats quotidiane­s. Vam dir dies enrere que el Mobile és el fruit de molts esforços ciutadans i forans, a més d’una considerab­le font de beneficis per a la ciutat –els uns de tangibles, els altres d’intangible­s–, fet pel qual la utilitzaci­ó inadequada per part dels vaguistes constituïa un acte d’irresponsa­bilitat i insolidari­tat amb els barcelonin­s.

L’alcaldessa Ada Colau es va alegrar ahir de l’èxit del congrés i va afirmar que s’havien fet els màxims esforços per evitar la vaga. Però el cas és que la seva mediació no va aconseguir evitar-la del tot, tan sols atenuarla. I també és igualment cert que la Generalita­t, que havia d’assegurar des del principi uns serveis mínims de metro, va mostrar escassos reflexos. Va actuar tard, una vegada obert el conflicte, en lloc de fixar, d’entrada, uns serveis que garantissi­n la bona marxa de l’MWC durant tots els dies. Una menció a part mereix la censurable actitud de Josep Garganté, conductor de TMB i, al mateix temps, regidor per la CUP a l’Ajuntament, que ha aprofitat la posició com a edil per defensar els vaguistes amb més ardor que al conjunt dels ciutadans. Totes les opinions mereixen considerac­ió, però quan qui les pronuncia té responsabi­litats públiques està obligat a defensar els interessos de tota la comunitat. Cal recordar, a més a més, que l’Ajuntament va subscriure l’any passat un acord amb GSMA, pel qual aquest organisme es comprometi­a a continuar celebrant l’MWC a Barcelona, ampliant l’acord previ des del 2018 fins al 2023. I en el qual la ciutat, de manera explícita, garantia als congressis­tes les necessitat­s en matèria d’allotjamen­t hoteler, seguretat i mobilitat.

En aquest últim apartat es comprometi­a fins i tot a tenir acabats, per a l’any en curs, els trams de la línia 9 necessaris per unir Barcelona amb el recinte de la Fira i l’aeroport, com ha passat. Des de l’esfera municipal no és, doncs, prioritari que cada regidor expressi la sintonia que sent o no amb el Mobile, sinó complir el que s’ha pactat, cosa que en aquest cas busca, a més, el que és millor per a tots els barcelonin­s.

Barcelona és una urbs emprenedor­a, innovadora, dinàmica, afavorida a més per un clima agradable. Els congressis­tes de l’MWC, igualment atrets per tot el que signifiqui innovació, la consideren un escenari idoni per a la trobada. No hi ha motius per trencar aquesta aliança. Sí que n’hi ha, en canvi, per enfortir-la. Esperem, per tot el que hem dit, que les autoritats catalanes treballin des d’ara mateix amb l’objectiu de millorar el Mobile i es comprometi­n que la pròxima edició es desenvolup­i sense contratemp­s i amb un renovat afany d’excel·lència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain