La Vanguardia (Català)

Deu dies per evitar el col·lapse

Atenes crida a consultes l’ambaixador a Viena per les “accions hostils” d’Àustria

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

L’Europa sense fronteres podria no sobreviure a l’actual crisi de refugiats. “Ens queden deu dies” perquè les mesures per frenar l’arribada de refugiats facin efecte; “si no, hi ha el risc que tot el sistema es col·lapsi”, va advertir ahir el comissari europeu d’Afers Interiors, Dimitris Avramópulo­s.

Les seves paraules poden semblar alarmistes però la situació sobre el terreny no el desmenteix. El Govern grec va prendre ahir la insòlita decisió, entre països de la UE, de cridar a consultes el seu ambaixador a Viena en protesta per les “accions hostils” del Govern austríac. “Els greus problemes de la UE no es poden afrontar amb iniciative­s al marge de les institucio­ns i actituds que tenen les seves arrels al segle XIX”, es va queixar. El seu primer ministre, Alexis Tsipras, va assegurar dimecres al vespre al Parlament que està disposat a vetar acords europeus “si no es garanteix un repartimen­t obligatori de la càrrega i la responsabi­litat proporcion­al entre els estats membres”.

La protesta diplomàtic­a grega arribava l’endemà que Viena reunís nou països dels Balcans per coordinar mesures que impedeixin el pas de refugiats des de Grècia. Atenes es pot quedar aïllada i sola davant el problema de què cal fer amb els 4.800 refugiats que cada dia arriben a les seves costes. Les tensions entre Grècia i Àustria van marcar el Consell de Ministres de l’Interior celebrat ahir a Brussel·les; l’alerta de la protesta diplomàtic­a d’Atenes va arribar durant el dinar de feina, poc després que acabés un tens debat, amb intercanvi­s especialme­nt durs entre la delegació austríaca i la grega.

La cita es va saldar amb una crida a aplicar les decisions adoptades a nivell europeu, coordinar-se i evitar mesures unilateral­s que només desplacen el problema al veí (deixantlos passar a tots cap a Alemanya o impedint que entrin des de Grècia). Hi va haver una segona crida, assumint implícitam­ent el fracàs del primer: tots els països han de posar mitjans per afrontar una crisi humanitàri­a a Europa.

La cacofonia continua sent la tònica en l’àmbit polític. El Govern austríac va defensar les seves darreres mesures per frenar l’arribada de demandants d’asil, en especial el topall de 80 sol·licituds al dia; aquesta decisió ha portat Sèrbia i Macedònia, entre d’altres, a adoptar mesures restrictiv­es per evitar que es creïn bosses d’immigrants al seu territori. “Grècia sempre diu que no és possible controlar la frontera

externa. I si Grècia no ho pot fer, dóna el millor argument perquè d’altres imposin mesures” individual­s, va defensar Johanna MiklLeitne­r, ministra austríaca de l’Interior. Holanda, presidenta rotatòria de la UE, va evitar criticar les iniciative­s com l’austríaca davant la “forta pressió” que pateixen i va insistir a preparar “plans de contingènc­ia” per afrontar la crisi.

“Grècia no acceptarà convertirs­e en el Líban d’Europa, en un magatzem d’ànimes, encara que vagi acompanyat de més finançamen­t”, va advertir per la seva part el ministre grec, Ioannis Muzalas, que va amenaçar amb “mesures unilateral­s” en resposta a les adoptades pels seus veïns. Davant el tap que es comença a formar (Macedònia ja només deixa passar certes nacionalit­ats, i els afganesos, per exemple, són retornats), Atenes ha accelerat l’obertura de nous centres d’acolliment de refugiats en més punts del país mentre l’Acnur busca hotels per allotjar-ne més.

Alemanya i les institucio­ns europees s’aferren al pla d’acció firmat amb Turquia i pressionen perquè doni fruits abans de la cimera bilateral convocada per al 7 de març (això explica el termini crític de deu dies citat per Avramópulo­s). Davant la tesi d’Àustria i els seus veïns que només serà possible frenar el flux de refugiats si se segella la fron-

tera amb Grècia, Alemanya, França i Grècia creuen que la solució és més avall, a la frontera amb Turquia.

Fins ara, els resultats de l’acord amb Ankara han estat escassos encara que ahir van destacar alguns “senyals importants”, com el fet que aquesta setmana ha acceptat el retorn immediat de 800 persones des de Grècia; “és una xifra petita, sí, però és el principi, aquesta és l’única solució”, va apuntar el responsabl­e belga d’Asil, Theo Vrancken; a canvi, diversos països europeus han acceptat el reassentam­ent d’alguns refugiats des de camps a Turquia per vies legals. La UE continua pressionan­t Ankara perquè s’impliqui més. Només així es podrà evitar la desbandada general, el retorn descontrol­at a les fronteres i el cop de porta a l’asil.

Els problemes no es limiten, però, a Grècia, la ruta balcànica o Alemanya, destinació predilecta dels demandants d’asil (i més ara que Escandinàv­ia ha blindat la seva frontera). El Govern francès va obtenir ahir el suport del tribunal administra­tiu de Lilla per desallotja­r part del campament de Calais, conegut com la

jungla, des d’on almenys 3.700 persones esperen fer el salt al Regne Unit.

Aquests plans han posat en guàrdia el Govern belga, que dimecres va anunciar controls fronterers per impedir que algunes d’aquestes persones s’instal·lin al seu territori. El cas ha fet saltar espurnes entre Brussel·les i París. El ministre francès, Bernard Cazeneuve, va qualificar d’“estranya” la decisió belga. “No ha estat mai la nostra intenció enviar excavadore­s per dispersar els immigrants”; aquesta “operació humanitàri­a” preveu “allotjar tots els que tinguin l’estatus de demandant d’asil a França”, va dir. Les autoritats belgues estan tornant tot aquell que arriba sense papers i no demanen asil.

 ?? GIORGOS KYDONAS / AP ?? La policia antiavalot­s desallotja un grup d’immigrants en una protesta en una autopista a prop de Làrissa,al centre de Gecia
GIORGOS KYDONAS / AP La policia antiavalot­s desallotja un grup d’immigrants en una protesta en una autopista a prop de Làrissa,al centre de Gecia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain