La Vanguardia (Català)

Apple anirà fins al final en la pugna per no obrir l’iPhone d’un terrorista

El director de l’FBI nega que la petició vulneri el principi de privacitat

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Heroi o malvat, Tim Cook, director executiu d’Apple, s’ha convertit en un referent als Estats Units. Però no per haver ideat un nou artefacte.

L’afer principal de la compareixe­nça a la Cambra de Representa­nys del director de l’FBI, James Comey, no va consistir en l’amenaça dels anomenats llops solitaris captats per l’Estat Islàmic. El protagonis­me se’l va endur la decisió de la firma de Cupertino de no obrir la porta posterior a l’Administra­ció i negar-se a desencript­ar l’iPhone de Syed Rizwan Farook. Ell i la seva dona, tots dos morts en la persecució policial posterior, són els presumptes autors de la matança del 2 de desembre passat a la ciutat california­na de San Bernardino, que va causar 14 morts.

“Aquesta és la qüestió més difícil que he vist en el Govern”, va contestar ahir Comey en la seva compareixe­nça davant el comitè d’intel·ligència de la Cambra: “El nucli suposa plantejar-se quin país volem ser i com governar-nos”.

Segons el cap de l’FBI, l’ordre judicial, requerida pel Departamen­t de Justícia, no persegueix establir un precedent. “No veig que es vulneri l’argument de la privacitat”, va precisar.

Dimecres a la nit, però, Cook va remarcar en una entrevista a la cadena ABC que cedir a la petició “seria clarament un precedent”. La seva decisió passa per arribar a les últimes conseqüènc­ies, al Tribunal Suprem si cal, per combatre el que va qualificar de “dolent per a la nació”.

L’encriptaci­ó es va introduir com a tallafocs dels pirates informàtic­s. No era altra cosa que una mesura per protegir els consumidor­s. Per una raó pràctica –facilitar les reparacion­s– aquesta firma va deixar una escletxa per la qual accedir sense la contraseny­a de l’usuari. Ara, en ple conflicte, The New York Times va avançar que Apple treballa per incrementa­r el grau d’encriptame­nt. “Si el jutge ens demana una peça de software, pensa què més ens pot demanar, no sabem on pot ser l’stop”, va remarcar Cook.

“Ningú no vol una clau mestra que obri centenars de milions de panys –va prosseguir–, encara que aquesta clau estigui en mans d’una persona de confiança... Sota el nostre punt de vista, atendre la petició seria equivalent al càncer. Això és una cosa que hàgim de crear?”. La seva actitud l’ha convertit en un capdavante­r dels defensors de la llibertat. La convivènci­a, seguretat i privacitat, forjada sota l’11-S del 2001, va saltar pels aires després de la filtracion­s d’Edward Snowden. L’exanalista de la CIA, refugiat a Rússia, va revelar l’espionatge massiu.

“Aquest és el nostre país, un país basat en la llibertat i en la recerca de la felicitat, en la llibertat d’expressió, aquest és el rovell de l’ou principal dels EUA”, va afirmar Cook. També va aclarir que es tracta “d’una qüestió de seguretat pública”, per la quantitat d’informació personal que emmagatzem­en cada un d’aquests aparells.

Les enquestes es mostren dividides. Una del Pew Research avala que una majoria dóna suport a la iniciativa de l’FBI. Però una altra de Reuters assenyala que el 55% tem que s’utilitzi aquesta “porta falsa” per espiar els seus telèfons.

El Departamen­t de Justícia difon que l’empresa només mira pel seu model de negoci i que la seva resposta és una “estratègia comercial”.

En la rèplica, els activistes han convocat manifestac­ions a més de 50 ciutats per expressar el seu suport a Cook, que a hores d’ara ja és més que un empresari.

 ?? ANDREW HARNIK / AP ?? El cap de l’FBI, James Comey (a l’esquerra, al costat del director de la Intel·ligència, James Clapper), ahir
ANDREW HARNIK / AP El cap de l’FBI, James Comey (a l’esquerra, al costat del director de la Intel·ligència, James Clapper), ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain