La Vanguardia (Català)

Turquia no respectarà l’alto el foc a Síria per l’amenaça kurda

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

L’alto el foc a Síria acordat per Moscou i Washington és impossible que entri en vigor demà, tal com està previst. Tant el Front al-Nusra com l’Estat Islàmic continuara­n sent un objectiu legítim. A més, Turquia va anunciar ahir que, per motius de seguretat nacional, és a dir, per l’amenaça kurda, no pot respectar-ho. Per la seva banda, els kurds sirians han anunciat que només atacaran en defensa pròpia. Les posicions militars dels uns i els altres estan tan juntes que és molt possible que es produeixi un incident que faci saltar la treva pels aires.

“L’alto el foc a Síria no serà vinculant si la seguretat de Turquia està en perill”, va dir ahir el primer ministre, Ahmet Davutoglu. “Només Ankara –va afegir– decideix les accions que concerneix­en a la seguretat turca”.

Turquia considera que les milícies kurdosiria­nes de les Unitats de Protecció Popular (YPG) són una organitzac­ió terrorista vinculada al PKK. Moscou i Washington, tot i això, no pen- sen el mateix. És més, opinen que els kurds sirians són part de la solució a la guerra civil siriana.

L’artilleria turca bombardeja posicions fronterere­s de les YPG des de fa setmanes. Ankara al·lega que és en defensa pròpia, però les YPG insisteixe­n que no han atacat Turquia.

Fins ara, Turquia no ha donat a conèixer cap prova d’aquests atacs contra el seu territori des de les posicions kurdes al nord de Síria.

La guerra, però, no ha tingut problemes per saltar la frontera entre Síria i Turquia. L’atemptat de la setmana passada a Ankara –29 morts per l’explosió d’un terrorista suïcida contra un comboi militar– ho demostra. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va culpar terroriste­s sirians d’origen kurd d’estar darrere la matança. La policia continuava buscant ahir un vehicle que el comando va utilitzar per preparar l’atemptat. La capital turca, mentrestan­t, ha adoptat noves mesures de seguretat i el mateix ha fet Istanbul, on la policia ha demanat a la població que es mantingui alerta, especialme­nt a les estacions de metro i les parades d’autobús.

La carnisseri­a a Ankara la va perpetrar un ciutadà turc membre d’un fosc grup amb reivindica­cions prokurdes, els Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK). I la que va tenir lloc al gener a Istanbul—11 alemanys assassinat­s per un kamikaze a Sultanahme­t, al centre històric— porta la firma de l’EI.

Encara que de factura diferent, tots dos atemptats tenen en comú que els seus dos suïcides van arribar a Turquia adduint que fugien de l’EI, van ser registrats com a refugiats i almenys un d’ells —probableme­nt tots dos—havien estat entrenats a Síria per a la seva tasca assassina.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain