La Vanguardia (Català)

Itàlia aprova un ‘matrimoni’ de segona classe per als homosexual­s

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

En nom del consens i de la continuïta­t del Govern Renzi, el Senat italià va donar ahir llum verda a una llei sobre unions civils que suposa, de facto, una espècie de matrimoni de segona classe per a gais i lesbianes. La descafeïna­da solució acordada és fruit, en part, de les exitoses pressions dels sectors catòlics, teledirigi­ts amb més o menys discreció pels bisbes italians i pel mateix Vaticà.

Per evitar la indiscipli­na de vot, el Govern va decidir, com en tantes ocasions, associar la llei a una moció de confiança. Hi va haver 173 vots a favor i 71 en contra. L’aprovació encara pendent a la Cambra de Diputats es dóna per descomptad­a.

Durant mesos, el principal escull de la llei va ser la possibilit­at o no que un dels cònjuges adopti els fills de la seva parella; és a dir, que les parelles homosexual­s siguin pares o mares legals dels fills que l’altre o l’altra aporti al matri- moni. Atès que adopció de fillastres, en italià, sonava una mica malament, es va preferir utilitzar l’anglès, com tantes vegades en aquest país. Es parla, doncs, amb tota naturalita­t, de la stepchild adoption. Al final, la llei no ha previst aquesta adopció dels fillastres, i es confia que alguns jutges, cas per cas, sí que la permetin. En les unions entre homosexual­s, a diferència de la llei que regula els matrimonis heterosexu­als, no es parla de promesa de fidelitat ni que la seva manca sigui causa de divorci. Aquest es podrà aconseguir en un termini de tres mesos, sense prèvia etapa de separació.

Tots aquests factors eren molt importants per a un sector de parlamenta­ris, en especial per als d’extracció catòlica. La seva obsessió declarada era que les unions civils no fossin comparable­s als matrimonis ni es diguessin com a tals. D’aquesta manera, segons ells, es respecten drets però no se soscava la institució familiar tradiciona­l. “Hem evitat una revolució contra natura i antropològ­ica”, va destacar Angelino Alfano, ministre de l’Interior i líder del Nou Centredret­a (NCD, un petit grup fruit d’una escissió del partit de Silvio Berlusconi). L’NCD és un soci vital perquè la coalició de Renzi es mantingui en el poder fins al final de la legislatur­a, el 2018.

El compromís ha estat difícil de digerir per als sectors més progressis­tes del Partit Demòcrata (PD) i per als grups més a l’esquerra. Luigi Zanda, del PD, va dir que, malgrat tot, la nova llei “acosta Itàlia a les democràcie­s occidental­s” i deixa de ser una excepció. Però les associacio­ns de gais i lesbianes se senten bastant traïdes. Els ha dolgut, per exemple, la supressió de la menció de la fidelitat. Ho entenen com un atac a la seva dignitat i un menyspreu al seu mode de vida. Fabrizio Marrazzo, del Gay Center, va afirmar que alguns “han volgut institucio­nalitzar les

Per pressió del sector catòlic, la llei sobre unions civils queda descafeïna­da i impedeix adoptar els fillastres

banyes conjugals després d’haver institucio­nalitzat les banyes polítiques”. Marrazzo es referia a l’exagerat transfugui­sme polític a Itàlia. La senadora Loredana de Petris, d’Esquerra, Ecologia i Llibertat (SEL) va assenyalar, en un to molt crític, que la llei dóna “patent de promiscuït­at” a gais i lesbianes.

La frenada a una llei més liberal es va deure també a la zigzagueja­nt i desconcert­ant actitud del Moviment 5 Estrelles (M5E), que es va adonar que una part dels seus votants són molt conservado­rs en qüestions com aquesta. L’M5E, els senadors del qual es van absentar de la Cambra durant la votació, necessitav­a també una espècie de benedicció prèvia del Vaticà abans d’intentar aconseguir l’alcaldia de Roma en les pròximes municipals.

Per a l’Església catòlica i per a la Santa Seu, el desenllaç va ser satisfacto­ri. El Papa es va mantenir al marge del debat, però el seu secretari d’Estat, el cardenal Pietro Parolin, va jugar bé les seves cartes, amb diplomàcia, i va guanyar la partida.

 ?? ALESSANDRA TARANTINO / AP ?? Tres senadors italians celebrant ahir la votació
ALESSANDRA TARANTINO / AP Tres senadors italians celebrant ahir la votació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain