La Vanguardia (Català)

El cas Palme continua encallat al cap de 30 anys però la fiscal és “optimista”

- ESTOCOLM Efe

La policia sueca es va mostrar ahir “optimista” sobre la resolució de l’assassinat del primer ministre socialdemò­crata Olof Palme, del qual es compleixen 30 anys diumenge, malgrat que no hi ha avenços en la investigac­ió. “Sóc optimista. Però no és cap secret que no s’ha assenyalat ningú com a sospitós”, va dir la fiscal en una roda de premsa.

Més de 10.000 persones han estat interrogad­es i 133 han assegurat que són l’assassí. El cas ocupa 250 metres de prestatger­ies a la comissaria central d’Estocolm, amb 87.000 documents. El grup investigad­or, de sis membres, continua amb les indagacion­s sense data límit després que el 2010 el Parlament abolís el termini de 25 anys per a la prescripci­ó.

L’inspector Hans Melander va admetre que les bales trobades estan en mal estat i que seria difícil relacionar-les amb l’arma utilitzada, si aparegués. La imatge d’un sospitós elaborada a partir de dades de testimonis i distribuïd­a després del crim és “possibleme­nt errònia”, va dir Melander, que va demanar a la població que no aporti més informacio­ns vinculades a aquesta imatge.

Palme va ser assassinat d’un tret a l’esquena un divendres a la nit quan sortia d’un cinema amb la seva dona, Lisbet. Anava sense escorta, a petició pròpia. Christer Pettersson, delinqüent comú, va ser condemnat el 1989 a cadena perpètua després de ser assenyalat en un reconeixem­ent per la vídua. Però Pettersson, que va morir el 2005, va ser absolt en segona instància per falta de proves.

La investigac­ió es va concentrar al principi en el Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK), pista que després va resultar que no tenia cap base sòlida. A causa de la projecció internacio­nal de Palme, es va parlar també dels serveis secrets sudafrican­s, el Xile de Pinochet o fins i tot la CIA, sense descartar enemics interns com l’extrema dreta o un grup de militars o policies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain