La Vanguardia (Català)

Pequín, capital dels magnats

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al Hurun run, Hu-

Pequín desbanca Nova York en nombre de rics amb més de 1.000 milions

de dòlars Alguns es queixen de l’impacte negatiu que tenen els malbaratam­ents en l’opinió pública

L’any 1985, el llavors líder suprem de la Xina, Deng Xiaoping, va marcar el futur desenvolup­ament econòmic del país amb la seva famosa frase: “Deixeu que algunes persones s’enriqueixi­n primer”. Tres dècades més tard, el gegant asiàtic no només ha seguit al peu de la lletra aquella consigna, sinó que l’ha superada amb escreix. Avui dia la Xina s’ha convertit en el país del planeta que té més persones amb més de 1.000 milions de dòlars i Pequín ha desbancat Nova York com la capital mundial dels magnats.

Segons la revista Hurun, una publicació financera xinesa especialit­zada a confeccion­ar llistes equivalent­s a la revista For

bes dels Estats Units, Pequín s’ha convertit ja en la capital mundial dels milmiliona­ris. La ciutat acull 100 de les fortunes més grans del planeta, davant les 95 que habiten a la metròpoli dels Estats Units. Moscou, que acull 66 magnats, és la tercera ciutat amb més rics del món.

La publicació editada a Xangai, la capi- tal financera del país asiàtic, atribueix el lideratge de Pequín al fet que l’últim any el cens dels que tenen més de 1.000 milions de dòlars va créixer en 32 persones, davant tan sols quatre a Nova York.

El fet que a la capital xinesa habitin més milmiliona­ris que a Nova York posa de manifest així mateix les diferents interpreta­cions d’aquest col·lectiu sobre la seva percepció d’on i com poden desenvolup­ar la seva fortuna. Per als que viuen a la metròpoli dels Estats Units està clar que allà es troba Wall Street, el centre del poder financer mundial i on cal ser per fer els negocis. Els que es troben a Pequín assumeixen, en canvi, que és la ciutat des d’on es dirigeix el gegant asiàtic, on es prenen totes les decisions polítiques i econòmique­s, i és el lloc on cal ser per progressar.

El lideratge de l’urbs xinesa és, d’altra banda, una conseqüènc­ia lògica després que el gegant asiàtic hagi superat els Estats Units com el país amb més nombre de magnats posseïdors de més de 1.000 mili- ons de dòlars. Davant els 535 residents dels Estats Units, suma un total de 568, amb un patrimoni global de l’ordre d’1,4 bilions de dòlars. Una xifra comparable al PIB d’Austràlia.

No obstant això, la llista de sobre els més rics del món el 2015 no està liderada per xinesos, sinó per magnats occidental­s. Entre els deu primers, hi ha set nord-americans, amb Bill Gates al capdavant (80.000 milones de dòlars), l’espanyol Amancio Ortega (64.000 milions), el mexicà Carlos Slim (50.000 milions) i el francès Bernard Arnault (37.000 milions).

La primera fortuna del gegant asiàtic se situa al lloc 21 i l’ocupa Wang Jianlin, el propietari del grup immobiliar­i i de lleure Wanda, amb un patrimoni estimat de 26.000 milions de dòlars.

Tot ells formen part del col·lectiu de 2.188 persones de tot el món que l’any passat tenien més de 1.000 milions de dòlars. Un grup que, segons la revista

va atresorar el 2015 una riquesa total de 7,3 bilions de dòlars, més que el PIB d’Alemanya i el Regne Unit junts.

Tanmateix, alguns investigad­ors xinesos adverteixe­n que no s’ha de fer massa atenció a les estadístiq­ues que assenyalen el constant augment del nombre de milmiliona­ris a la Xina. El consideren lògic, ja que el país asiàtic aglutina el 20% de la població mundial i és la segona potència econòmica del planeta.

Xu Mingqi, investigad­or de l’Acadèmia de Ciències Socials de Xangai, va dir a finals d’any al South China Morning Post de Hong Kong que no tenia sentit centrar-se en el nombre de milmiliona­ris quan aquests no estan aportant molta “energia positiva” a la societat. Va subratllar la seva limitada participac­ió filantròpi­ca i l’impacte negatiu que els seus malbaratam­ents tenen en l’opinió pública. “Alguns d’ells ni tan sols saben com han de gastar els diners”, va apuntar Xu.

 ?? STEPHEN SHAVER / GETTY ?? Opulència. Pequín s’ha convertit en centre mundial
dels milmiliona­ris. En la imatge, un complex residencia­l per a rics al centre de la ciutat
STEPHEN SHAVER / GETTY Opulència. Pequín s’ha convertit en centre mundial dels milmiliona­ris. En la imatge, un complex residencia­l per a rics al centre de la ciutat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain