La Vanguardia (Català)

Ciutadans exhibeix el pacte centrista; el PSOE busca suports a l’esquerra

Sánchez se sotmet a consulta interna sense poder mostrar l’aval d’IU i Compromís

- Enric Juliana Madrid

La política a Espanya està entrant en la dimensió desconegud­a. Neix el Gran Centre i Rita Barberá cita Antonio Gramsci. Ciutadans exhibeix amb orgull els 66 folis del pacte centrista amb els socialiste­s, fonament d’una estratègia de llarg abast. Albert Rivera volia demanar personalme­nt a Mariano Rajoy l’abstenció, però no hi haurà entrevista. Més preocupat que els seus socis, el PSOE busca suports a l’esquerra per combatre el rebuig de Podem. Pedro Sánchez no té els números i aquest cap de setmana hauria de superar la consulta interna al seu partit. Rajoy, mineralitz­at, espera que el candidat socialista fracassi.

L’exalcaldes­sa valenciana, amb una popularita­t extraordin­ària, durant el llarg estiu de la turboecono­mia llevantina, va aconsellar ahir llegir el marxista Gramsci –sard d’origen, llevantí, per tant–, per desxifrar l’última onada de desprestig­i del Partit Popular. Davant l’economicis­me marxista, l’autor d’El príncep mo

dern defensava als anys trenta la importànci­a de la cultura, els sentiments i les creences en els combats socials i polítics. En el curs d’una conferènci­a de premsa d’alt voltatge, Barberá va atribuir “a la insídia i les mentides de l’esquerra radical” la constant amplificac­ió de les notícies negatives sobre el Partit Popular. I va assenyalar amb dit acusador Íñi- go Errejón, número dos de Podem i principal figura intel·lectual d’aquest nou partit. En termes gramscians, el Partit Popular estaria perdent hegemonia política i cultural a Espanya com a conseqüènc­ia d’una campanya metòdica de desprestig­i pilotada per la nova esquerra, alimentada pel PSOE i aplaudida per Ciutadans, amb el suport més o menys dissimulat de forces externes a la política, interessad­es en la consolidac­ió d’un Gran Centre com a resposta al confús quadre que sorgeix del 20-D.

El PP estaria sent víctima d’una conspiraci­ó, en què el constant i eficaç treball de Podem a les xarxes socials seria el component més visible, però no l’únic. Fa uns dies, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va fer unes declaracio­ns en aquest sentit. El responsabl­e del ministeri més proper a la gestió dels cables amagats de la política va afirmar que els escàndols que afecten el PP no són pas cap “casualitat”. Barberá va reblar ahir aquesta idea en una compareixe­nça pública ben assajada.

El tauler espanyol es prepara per als idus de març, en els quals Pedro Sánchez podria ser elegit president o sortir malferit del Congrés dels Diputats. Als socialiste­s els ha fallat alguna cosa. El pacte amb Ciutadans és un esdevenime­nt de pes, que va més enllà de les vicissitud­s de la sessió d’investidur­a de la setmana que ve. El Gran Centre tindrà un llarg recorregut en la política espanyola, però la seva anunciació està provocant problemes tàctics que el PSOE creia que podia evitar o controlar. El cop de porta de Podem, sec, ràpid, sense mitges tintes, està arrossegan­t Esquerra Unida (dos diputats) i la coalició valenciani­sta Compromís (quatre), peces triades pels estrategs socialiste­s per envoltar i neutralitz­ar el cercle lila i caracterit­zar-lo com el partit dels intransige­nts.

IU està necessitad­a d’auxilis després del daltabaix electoral del 20-D i el seu jove dirigent, Alberto Garzón, ha intentat exercir de pont entre el PSOE i Podem. Davant l’adveniment del Gran Centre, Garzón ara no vol aparèixer a la dreta de Pablo Iglesias. Compromís vol tenir vida pròpia al marge de Podem –un cop trencada l’aliança electoral de desembre– i aspira a una alta visibilita­t al gran aparador de la política espanyola, per tal de refermar-se com la força més dinàmica avui al País Valencià. El pacte centrista no recull les seves principals aspiracion­s i Ciutadans és un clar antagonist­a del valenciani­sme. La coalició Compromís és la suma de dos partits: la Iniciativa del Poble Valencià, de Mónica Oltra, amiga de Pablo Iglesias, i el Bloc Nacionalis­ta Valencià, més menestral, més moderat. Al Bloc tampoc no hi ha entusiasme pel Gran Centre.

Sense aquests dues forces auxiliars, el PSOE té dificultat­s per pressionar els del cercle lila. El silenci del PNB tampoc no l’ajuda. Els nacionalis­tes bascos volen veure com queda el tauler abans de tancar la seva posició. Més problemes per a Sánchez. Als aparells regionals del PSOE no agrada la supressió de les pro-

ESTRATÈGIA CIUTADANS Rivera pren la iniciativa, enarbora el pacte i demanarà a Rajoy l’abstenció

RISC D’ABSTENCIÓ

El pacte serà avalat per les bases del PSOE, però se sent un rum-rum a Andalusia

Els socialiste­s creuen que 130 diputats donen prioritat a Sánchez per a un altre intent

PLANS PER A MARÇ-ABRIL

víncies, un dels punts del pacte que més exhibeix Ciutadans. No agrada especialme­nt al Sud d’Espanya. A Andalusia se sent aquests dies un cert rum-rum davant la consulta d’aquest cap de setmana al Partit Socialista. El PSOE andalús està completame­nt centrat en la celebració del 28 de Febrer, festa en la qual es recorda el referèndum del 1980 en el qual els andalusos van trencar l’asimetria inicial del sistema autonòmic. Atenció als resultats de la consulta interna que ha d’avalar el pacte amb Ciutadans. Atenció als resultats a Andalusia. Una participac­ió molt baixa podria perjudicar Sánchez.

Tot està obert. El candidat socialista modularà el seu discurs d’investidur­a per cobrir llacunes i obtenir els suports que aquests dies se li escapen. Si els números no surten, al PSOE creuen que els 130 diputats del Gran Centre autoritzen Sánchez a situar-se abans que Rajoy (123 diputats) per demanar al Rei un nou encàrrec entre el març i l’abril, en cas de poder sumar més suports. Hi haurà una viva polèmica sobre aquest punt.

Una de les frases més conegudes d’Antonio Gramsci es refereix a la transició entre el vell i el nou: “La crisi consiste nel fatto che il vecchio muore e il nuovo non può nascere: in questo interregno si verificano i fenomeni morbosi più svariati”, va escriure als seus Quaderns de la presó. Una traducció creativa amb cert èxit a Espanya diu que en l’interregne sorgeixen “monstres”. Més aviat seria així: en el trànsit entre el vell i el nou es produeixen les situacions malaltisse­s i patològiqu­es més variades. Espanya, 2016.

 ??  ?? El secretari general socialista durant la presentaci­ó del pacte amb Ciutadans
El secretari general socialista durant la presentaci­ó del pacte amb Ciutadans
 ??  ??
 ?? JUAN MEDINA / REUTERS ??
JUAN MEDINA / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain