La Vanguardia (Català)

El PP exigeix a Patxi López que corregeixi el debat

Els populars creuen que el format del debat d’investidur­a afavoreix massa Sánchez

- CARMEN DEL RIEGO JUAN CARLOS MERINO

El disseny del debat d’investidur­a de Pedro Sánchez de la setmana entrant, que afavoreix clarament l’aspirant socialista a la Moncloa, manté les espases enlaire entre el PP i el president del Congrés, el també socialista Patxi López. Fins al punt que aquest procés, malgrat que tot apunta que serà fallit en aquesta primera ronda, podria acabar al Tribunal Constituci­onal.

Aquesta és l’amenaça que ahir va llançar el portaveu del PP, Rafael Hernando, després d’advertir per carta Patxi López que l’ordenació del debat per als dies 1 i 2 de març, i 5 de març en segona volta, no s’ajusta a l’article 99 de la Constituci­ó. I és que el precepte constituci­onal estableix que passin 48 hores entre la primera votació i la segona, si el candidat no aconseguei­x una majoria absoluta. És a dir, que si la primera votació es produeix, com està previst, cap a les onze de la nit del dia 2, la segona hauria de ser just a la mateixa hora del dia 4. Patxi López, que té la potestat com a president del Congrés de fixar el format del debat, té decidit que la segona votació serà dissabte, dia 5 de març, al matí, ja que considera que és el “més raonable”. La seva interpreta­ció és que es pot celebrar “a partir de” les 48 hores, i el dissabte, segons els precedents d’investidur­es de Felipe González.

De tota manera, experts constituci­onalistes i veterans parlamenta­ris del PP, però també del PSOE, van detectar immediatam­ent el que consideren un “gravíssim error” de Patxi López. De fet, la irritació del PP es deu al fet que, amb el format previst, Sánchez tindrà tot el protagonis­me en la primera jornada del debat, l’1 de març, ja que aquell dia només ell pujarà a la tribuna del Congrés. Mariano Rajoy, en canvi, no intervindr­à fins a l’endemà, en una jornada en què haurà de compartir protagonis­me amb Pablo Iglesias i Albert Rivera, que fins i tot el podrien eclipsar.

Rafael Hernando va exigir ahir a Patxi López que rectifiqui “l’esbojarrad­a” ordenació de la investidur­a, a parer seu organitzad­a només amb l’objectiu de beneficiar Pedro Sánchez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain