La Vanguardia (Català)

L’Església espanyola per primer cop accepta revisar els acords amb el Vaticà

- CARLOS NOVO Madrid

La Conferènci­a Episcopal Espanyola (CEE) va obrir ahir la porta per primera vegada a revisar els acords firmats Església-Estat el 1979 entre Espanya i el Vaticà. Aquests dies l’Església veu amb preocupaci­ó l’escenari polític actual i el pacte recent firmat entre el PSOE i Ciutadans. Si al programa amb què el PSOE es presentar a les eleccions es parlava de derogar aquests acords, ara es matisa i es parla de revisar-los.

José María Gil Tamayo, secretari i portaveu de la CEE, es va mostrar ahir cautelós en una roda de premsa convocada per explicar els acords de la Comissió Permanent: “No valorem l’acord subscrit entre Ciutadans i PSOE perquè no entrem en qüestions concretes sobre opcions polítiques, però no és el mateix denunciar que revisar”, va puntualitz­ar.

I va anar més enllà: “No ens pronunciem a favor ni en contra de cap pacte perquè encara tot són hipòtesi i el paper de l’Església no és el d’intromissi­ó política, sinó el d’il·luminació al poble. Cada dia tenim una variable, però l’Església està obligada a tenir mires més altes. Estem en una centrifuga­ció i cal esperar que les coses se sedimentin per oferir els judicis d’una manera més precisa”, va destacar.

“Estem en un moment inèdit”, va continuar Gil Tamayo. “Els acords del 1979 han donat resultats, però les lleis no són eternes, ni tampoc els acords. Poden canviar les circumstàn­cies. A més a més, aquests acords són d’ús compartit per altres confession­s religioses”, va recalcar. I va posar condicions: “Tenim disponibil­itat al diàleg sempre que es respecti la llibertat religiosa, l’ensenyamen­t concertat, que funciona bé i és rendible per a l’Estat, l’assistènci­a religiosa en llocs públics o exempcions fiscals que no són privilegis de l’Església, sinó drets dels ciutadans. Aquest és un Estat antic, al qual li agraden les seves tradicions. Espanya és un Estat aconfessio­nal, no un Estat confession­alment laic”, va dir.

Quan se li va preguntar sobre la possibilit­at de noves eleccions, Gil Tamayo va dir: “Confiem que els actors polítics tindran prou ressorts per reconduir aquest camí en una estabilita­t de governabil­itat. Cal recuperar l’esperit de la transició, estem en un temps nou, amb actors nous”.

Malgrat que qualsevol indici de reforma o cancel·lació d’aquests acords amb l’Estat de la Santa Seu és percebut per amplis sectors eclesiàsti­cs com un símptoma d’anticleric­alisme i laïcisme agressiu, el portaveu dels bisbes assegura que “a Espanya

no hi ha una persecució religiosa ni res d’això”.

Malgrat que en alguns aspectes el discurs de Gil Tamayo es va voler apartar del joc polític, les seves paraules van sonar amb més càrrega política que mai: “Hem de conservar béns que estan molt supeditats a l’acord compartit. Els bisbes també han manifestat la seva adhesió a l’or- dre constituci­onal. Demanem que hi hagi diàleg i cerca d’espais comuns, que es pensi en el bé comú, que hi hagi recuperaci­ó del bé general i que s’atenguin les necessitat­s dels ciutadans, sobretot en l’àmbit de l’atur general i en tantes carències que exigeixen una posada en marxa d’una governabil­itat estable i duradora preservant segles de convivènci­a pacífica”.

“Els acords del 1979 han donat resultat, però les lleis no són eternes”, assegura José María Gil Tamayo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain