La Vanguardia (Català)

CDC busca ideologia

El partit posa en marxa el seu procés participat­iu intern amb una enquesta de 82 preguntes per decidir com es refunda

- JOSEP GISBERT Barcelona La Vanguardia,

Com els personatge­s que a l’obra de Luigi Pirandello busquen autor, CDC busca ideologia. Aquest podria ser el fil conductor de l’enquesta que el partit fa als militants i simpatitza­nts per decidir com ha de ser i com s’ha d’organitzar en el futur, en la fase final de l’episodi de refundació, que està previst que culmini amb el congrés dels dies 3, 4 i 5 de juny. Es tracta d’una enquesta que es va començar a contestar ahir dins del procés participat­iu intern posat en marxa amb el nom de Torn Obert i que va tenir un dels seus punts d’inici en un debat al barri de les Corts de Barcelona.

L’enquesta, a què ha tingut accés consta de 82 preguntes, agrupades en 16 pàgines i dividides en dos blocs, un d’ideològic, amb 53, i un altre d’organitzat­iu, amb 29. L’apartat ideològic pretén descobrir sobretot el model de societat de CDC, i es pregunta als enquestats si són partidaris o no de qüestions tan sensibles com, per exemple, l’avortament, l’eutanàsia, la prostituci­ó i l’adopció de parelles del mateix sexe. També es pregunta sobre si una família que no pot pagar la hipoteca pot saldar el deute lliurant l’habitatge al banc, sobre si les prestacion­s socials han d’anar vinculades a contrapres­tacions dels beneficiar­is, sobre si s’han de mantenir els concerts escolars als centres que segreguen per sexe i sobre si la reforma horària ha de comportar la compactaci­ó de la jornada laboral.

La majoria de les preguntes inclouen una bateria de respostes possibles, i algunes incorporen un apartat “altres” per si cap de les opcions no satisfà els enquestats. Al bloc ideològic es busca igualment l’opinió sobre si el model d’Estat d’una Catalunya independen­t hauria de prioritzar el sector públic, el privat o el concertat, sobre si els impostos s’haurien d’apujar o d’abai-

De l’avortament a la limitació de mandats, un ampli qüestionar­i per definir-se políticame­nt

xar, sobre si s’haurien de limitar els mandats dels càrrecs electes, sobre si seria convenient introduir la segona volta en algunes eleccions i sobre si els imputats haurien de dimitir. I també es demana a militants i simpatit- zants que defineixin en quin espectre polític se situen entre el 0 de l’extrema esquerra i el 10 de l’extrema dreta.

En l’apartat organitzat­iu, CDC busca saber si ha de mantenir o canviar el nom, com ha d’elegir els càrrecs interns, com s’ha d’estructura­r la direcció, si hi ha d’haver separació entre els càrrecs del partit i els institucio­nals, si qui ocupi la màxima representa­ció del nou partit ha de ser o no el candidat a la presidènci­a de la Generalita­t, si hi ha d’haver quotes territoria­ls i sectorials en la confecció de les llistes electorals, si cal donar llibertat de vot als parlamenta­ris en els temes de consciènci­a i si el finançamen­t del partit pot ser privat o ha de ser exclusivam­ent públic.

Les respostes a l’enquesta, sumades als debats territoria­ls i sectorials, que està previst que es prolonguin al llarg de dos mesos, formaran el cos doctrinal de la nova CDC i determinar­an en bona mesura, sens dubte, el perfil que haurà de tenir la nova direcció. Al final de tot el procés, el partit resultant haurà trobat, efectivame­nt, els seus autors.

 ?? KIM MANRESA ?? Amb el món econòmic. Dins de la ronda de reunions amb representa­nts de la societat civil, Carles Puigdemont va rebre ahir el president del Cercle d’Economia, Antón Costas
KIM MANRESA Amb el món econòmic. Dins de la ronda de reunions amb representa­nts de la societat civil, Carles Puigdemont va rebre ahir el president del Cercle d’Economia, Antón Costas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain