La Vanguardia (Català)

L’ANC indica als funcionari­s com cal actuar davant la ruptura

- RAÚL MONTILLA Barcelona

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va presentar ahir un informe sobre les conseqüènc­ies penals que pot tenir per als funcionari­s participar en el procés de desconnexi­ó. L’informe conclou que és “molt difícil” que un empleat cometi un delicte per participar en el procés, però exigeix al Govern i al Parlament que les seves nor- mes i instruccio­ns siguin “precises i concretes”, ja que així l’actuació dels funcionari­s estarà emparada per una norma

“La Generalita­t i el Parlament no poden passar la patata calenta al treballado­r públic”, va manifestar Joan Anton Font, coordinado­r de la sectorial de Secretaris, Intervento­rs i Tresorers d’Administra­ció Local (Sital) de l’ANC i autor de l’estudi. “Si la Generalita­t o el Par- lament no actuen amb claredat, la claredat no l’han de posar els treballado­rs”, va afegir.

En aquest sentit, el portaveu de l’ANC en aquest acte va assegurar que els treballado­rs públics estaran exempts de responsabi­litat si actuen seguint les normes dictades pel Parlament i el Govern. “I un jutge no donarà una ordre directamen­t a un mosso, la donarà a un comandamen­t, però no a un policia que sigui al carrer”, va defensar Font, que va afegir que, a parer seu, també és poc probable que es pugui donar el supòsit que el conseller d’Interior doni una ordre a un policia autonòmic, alhora que el ministre n’hi doni una altra. “Tot això no vol dir que no es puguin iniciar diligèncie­s prèvies per un presumpte delicte, que podria passar. De fet, això entra dins de l’estratègia de l’Estat. En l’estratègia de la por”, va afegir.

L’informe analitza delictes com prevaricac­ió, resolució arbitrària, abandoname­nt de destí, omissió del deure de perseguir delictes, desobedièn­cia, rebel·lió, sedició i traïció. “No és delicte si es fa la independèn­cia sense rebel·lió, ni sedició. I els funcionari­s no entrarem en la rebel·lió i la sedició”, va sentenciar Font.

L’entitat diu als treballado­rs públics que han de demanar instruccio­ns clares als seus caps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain