La Vanguardia (Català)

L’enrocament de Rita Barberá

-

COM molts altres polítics afectats directamen­t o indirectam­ent per la corrupció, l’exalcaldes­sa de València i actual senadora Rita Barberá s’ha enrocat darrere la presumpció d’innocència i el secret del sumari, que són qüestions judicials, per eludir les responsabi­litats polítiques en l’escandalós entramat d’irregulari­tats i presumptes delictes que afecten la seva gestió. Al·legant que és “una persona honrada” i que no ha conegut mai una caixa B, ni ha cobrat suborns, ha assegurat que ni dimiteix, ni es planteja fer-ho.

Mentre l’operació Taula i la peça separada per un presumpte delicte de blanqueig de diner al PP valencià –pel qual s’està investigan­t gairebé tot el grup municipal de la ciutat de València que ella va presidir durant 24 anys (entre el 1991 i el 2015)– segueixen el seu curs judicial en espera que el jutge decideixi si demana el suplicator­i al Senat per encausar Barberá, l’exalcaldes­sa va comparèixe­r ahir davant la premsa per mostrarse “indignada” per unes “acusacions infundades, malicioses i profundame­nt falses”, segons va dir, i per l’estat d’“indefensió” en el qual es troba per les filtracion­s d’un sumari secret.

Té raó la senadora quan es lamenta de les filtracion­s, però va resultar contradict­òria quan es va referir a al- tres casos de corrupció, com el del 3% a Catalunya o el dels ERO a Andalusia, ja que encara no han estat jutjats i, a més, han comportat la retirada d’honors i diverses dimissions.

El que membres del seu propi partit i la societat en general, justificad­ament indignada pels escàndols, li exigeixen a la blindada senadora és que assumeixi responsabi­litats polítiques, que per descomptat en té en el reguitzell de presumptes delictes que està investigan­t la justícia. Com fa uns dies va assumir la seva coreligion­ària Esperanza Aguirre pels casos de corrupció que afecten el Partit Popular madrileny. La senyora Barberá va voler marcar diferèncie­s amb l’expresiden­ta de la Comunitat de Madrid, dient que Aguirre havia dimitit dels càrrecs orgànics i “jo no tinc cap càrrec” –va dir–. Però, al marge del que decideixin al seu moment els jutges, Rita Barberá ha de retre comptes, almenys, de les culpes in vigilando –com va dir en el seu moment Aguirre–, és a dir, pels danys causats a tercers per distracció o defecte de vigilància, o les culpes in eligendo, les que procedeixe­n d’una desencerta­da elecció de col·laboradors i càrrecs públics.

Però el pitjor de l’actitud numantina de Barberá és el dany que està fent a la seva pròpia formació, el PP, en un moment polític molt delicat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain