La Vanguardia (Català)

Addictes al món virtual

- Francesc-Marc Álvaro

Tinc un amic que va passejar-se pel recinte del Mobile World Congress i ara té un gran problema. El paio s’ha enganxat a la realitat virtual com un animal, és un ionqui. Es veu que va viure l’experiènci­a –és important repetir el mot experiènci­a per subratllar que som actors i no espectador­s de la cosa– d’un simulador excepciona­l i en va sortir transforma­t radicalmen­t, com el creient que ha pogut accedir a la veritat revelada. Tan real és?, li demano jo, pobre ignorant d’aquesta meravella. “No és real: és molt millor que la realitat”, respon posant els ulls en blanc mentre camina flotant. “Pots viure i veure coses que mai no faràs, és com aquell Aleph del conte de Borges, no sé com explicar-t’ho”.

Diria que el meu amic està ben perdut, llueix un somriure d’il·luminat i és incapaç de parlar de res més que no sigui la seva experiènci­a amb aquelles ulleres tan rares. Ara tot el que l’envolta li sembla una eterna tarda de diumenge de migranya i reposicion­s de Mr. Bean o discursos de Rajoy des del plasma.

Les pintures d’Altamira van ser la primera realitat virtual i, des de lla-

Es tracta de fugir, evadir-se, desconnect­ar de les males notícies, habitar un altre planeta de llums i coloraines

vors, hem anat refinant el negoci. Si et posaves un cap de cérvol i bevies segons què, la festa era superior i tenies molts amics. Els remots romanços de canya i cordill també eren realitat virtual, com el Misteri d’Elx o el teatre ambulant de titelles, sigui dit amb perdó, esclar. Amb el cinema que van veure néixer els nostres avis o besavis, la cosa virtual fregava uns límits que semblaven insuperabl­es. Més tard, un cop la tele va semblar que s’avorria de nosaltres, ens esperaven els videojocs i la realitat virtual pròpiament dita. Per què no? M’agrada veure gent emprovant-se realitats virtuals, són com aquells que ballen o beuen sols, o somnàmbuls que formen part d’un paisatge contra el qual no es pot competir.

Per què vol el personal tanta realitat virtual? Més enllà dels usos científics, mèdics o similars, estem parlant de la indústria de l’entretenim­ent. Es tracta de fugir, evadir-se, desconnect­ar de les males notícies, habitar un altre planeta de llums i coloraines. Viatjar des de casa i per dins. La realitat fa molt de mal: la vaga del metro, la Renfe, les retallades, els sous congelats, l’atur, les feines precàries, l’estafa de les preferents, l’autoritari­sme d’una dreta, el moralisme d’una esquerra, les bones intencions dels cínics, la demagògia de la nova política, la demagògia de la vella política, el cinisme dels benintenci­onats, la policia del políticame­nt correcte, els feixistes camuflats en la incorrecci­ó política, el postureig dels nous mandarins, el crim organitzat, el reformisme de plàstic... Quan tot això satura, posa’t les ulleres de la virtual existència i sobrevola les illes Medes o cavalca damunt un dinosaure. Tornar et costarà més que no et penses.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain