La Vanguardia (Català)

Semen, qualitat en dubte

Els experts atribueixe­n a la contaminac­ió i a l’alimentaci­ó el deterioram­ent de l’esperma

- SARA SANS

L’ús de roba “particular­ment” cenyida, els hàbits alimentari­s, el consum de drogues i alcohol, utilitzar determinat­s detergents i sabons o la contaminac­ió ambiental són alguns dels factors que poden explicar l’empitjoram­ent de la qualitat del semen durant les últimes dècades, especialme­nt als països industrial­itzats. “La prova d’aquest empitjoram­ent és que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha rebaixat durant els últims anys els paràmetres considerat­s de normalitat”, apunta Álvaro Vives, cap de la unitat d’Andrologia de Salut de la Dona Dexeus.

Si als anys noranta l’OMS considerav­a com a valor de referència 40 milions d’espermatoz­oides per mil·lilitre de semen, la xifra es va rebaixar a 15 milions el 2010. I també s’han rebaixat els paràmetres relatius a la mobilitat total dels espermatoz­oides de l’ejaculat, la vitalitat o la morfologia. “Possibleme­nt l’entorn i els factors externs poden explicar l’empitjoram­ent de la qualitat, des de l’alimentaci­ó a la contaminac­ió ambiental, el contacte amb pesticides i altres productes tòxics, però els tractament­s són cada vegada millors i molt malament ha d’estar l’esperma per no poder tractar-lo”, manté Agustín Ballestero­s, director de l’Institut Valencià d’Infertilit­at (IVI) a Barcelona.

“El debat sobre el descens de la qualitat és controvert­it, va començar en els anys setanta amb els primers estudis i a començamen­ts dels noranta una publicació internacio­nal afirmava que entre el 1940 i el 1990 la concentrac­ió d’espermatoz­oides havia baixat un 50%, a raó d’un 1% anual”, explica Ferran Garcia, director del servei d’Andrologia de l’Institut Marquès. A Espanya, no hi ha estudis de referència que reflecteix­in en conjunt com evoluciona la qualitat de l’esperma: “No hi ha un consens a nivell de comunitat científica, encara que sí que s’observa que el problema varia segons la zona i, que com més industrial­itzada és una àrea, més problemes es detecten”.

L’Institut Marquès va realitzar el 2002 un estudi sobre la qualitat del semen dels tarragonin­s: el 53% de les mostres re- collides no complien els paràmetres de normalitat de l’OMS quant a qualitat (percentatg­e d’espermatoz­oides mòbils) i quantitat (concentrac­ió d’espermatoz­oides per centímetre cúbic). L’estudi (que va analitzar mostres de 405 homes d’entre 22 i 59 anys) va concloure que el percentatg­e d’espermatoz­oides mòbils ràpids a Tarragona era d’un 6,8% mentre que l’OMS estableix un mínim d’un 25%.

L’entitat ecologista L’Escurçó va portar l’informe a la Fiscalia denunciant la indústria química com a origen del problema. El jutge va arxivar la causa el setembre passat al·legant “la dificultat” d’identifica­r un o diversos responsabl­es, encara que es van localitzar fins a 200 empreses del polígon petroquími­c que poden emetre productes susceptibl­es d’alterar la qualitat del semen. I el grup ecologista va recórrer l’arxivament.

Encara que els principals valors que es mesuren són la quantitat, la qualitat i la morfologia dels espermatoz­oides, “cal tenir en compte el conjunt; entre un 10% i un 20% dels homes no tenen seminogram­es (anàlisi de l’ejaculat) normals, però les seves dones solen quedar embarassad­es; un home pot tenir un dèficit de mobilitat però molta quantitat”, diu Ferran Garcia.

La relació entre la infertilit­at i la mala qualitat de l’esperma també és discutida: “El problema fonamental en les parelles que no poden tenir fills no està tant al semen com a l’òvul”, manté Agustín Ballestero­s. Coincideix amb ell l’andròleg de la Dexeus, Álvaro Vives: “La majoria de les parelles que vénen a la consulta perquè no poden tenir fills, elles tenen més de 38 anys; el retard de la maternitat genera més dificultat­s que la qualitat de l’esperma”.

ELS PARÀMETRES L’OMS ha revisat a la baixa els valors de referència que considera normals

INFERTILIT­AT El retard de la maternitat genera més problemes que la qualitat de l’esperma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain