La Vanguardia (Català)

El marit de l’actor Koldo Losada, culpable d’assassinat

El jurat popular rebutja l’eximent d’alcoholism­e

- BILBAO Agències i redacció i entre d’altres.

El jurat popular es va mostrar unànime ahir a l’hora de declarar culpable Jon Ezkurdia, de 55 anys, de l’assassinat amb traïdoria del seu marit i parella des de feia més de vint anys, Koldo Losada. L’actor va ser trobat sense vida el 19 de novembre del 2014 al domicili que compartien a Bilbao. Pel delicte, amb agreujant de parentiu, Ezkurdia s’enfronta a una pena de presó de 20 anys .

Ezkurdia es va escudar durant el judici en una amnèsia que no li permetia recordar res del que va fer durant el dia del crim perquè havia començat a beure tan bon punt es va llevar. Per aquesta raó la seva defensa demanava l’eximent d’alcoholism­e, que el tribunal popular va rebutjar perquè considera que els enregistra­ments de vídeo, els missatges de text que va enviar i els testimonis de gent amb qui va mantenir contacte aquell dia mostren que “no patia intoxicaci­ó etílica plena ni tenia anul·lades plenament les seves capacitats d’autocontro­l”.

Aquell 19 de novembre, Koldo Losada i Jon Ezkurdia van sortir de casa al matí acompanyat­s del seu gos Gastón i van tornar al migdia. L’actor ja no tornaria a sortir. A les tres, les càmeres del portal de l’ha- bitatge van gravar la seva parella sortint amb una bossa d’escombrari­es, que l’Ertzaintza va trobar després del crim i que contenia el cadàver del gos i dos coixins tacats de sang.

Jon Ezkurdia va sortir de copes amb unes amigues i els va comunicar que li havien detectat una malaltia terminal. Els germans de la víctima van recordar en el judici que el tema tenia molt angoixat Koldo Losada, punt que va corroborar l’actor César Peraita, excompany de repartimen­t del mort. L’acusat va negar que digués que estava greument malalt, afirmant no saber “d’on havia sortit això”.

El cos sense vida de Losada va ser descobert aquella nit. El jurat popular va declarar ahir com a provat que havia estat colpejat reiteradam­ent per Ezkurdia, i que l’havia sedat prèviament amb quatre tipus de medicament­s hipnòtics. I va deixar un misteriós missatge a Facebook, acompanyat d’una foto on apareix maquillat com un pallasso: “La gallina cega va començar sense soroll i així se’n va. Gràcies per tot el que ens heu regalat”. La Gallina Cega era el bar que regentava a Bilbao. Va ser detingut com a principal sospitós i amb clars símptomes d’embriagues­a aquella nit.

Després de sentir el veredicte d’ahir, l’advocada de l’acusat va anunciar que presentarà recurs quan es dicti sentència.

Koldo Losada (Getxo, 1960) va començar la carrera profession­al al teatre i va fer el salt després al cinema i la televisió. Era conegut pels seus papers com a secundari en nombroses sèries espanyoles de televisió d’èxit, com Águila Roja, Los Serrano, Amar en tiempos revueltos Cuéntame,

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? Jon Ezkurdia
LUIS TEJIDO / EFE Jon Ezkurdia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain