La Vanguardia (Català)

“Ja no puc portar talons”

Victoria Beckham introdueix les vambes al seu vestuari cinc anys després que se li diagnostiq­ués una hèrnia discal

- CRISTINA SEN Barcelona

Amb els peus a terra i roba còmoda s’està deixant veure últimament Victoria Beckham. Famosa per moltes coses però sobretot per un look armat sempre a sobre d’uns talons vertiginos­os, l’ex-spice girl ha de clausurar part del seu armari. “Ja no podré portar talons mai més, almenys quan estic treballant”, explicava dimecres en una entrevista a The Telegraph. “Viatjo molt –deia– la roba ha de ser simple i còmoda”.

Un canvi sembla que obligat i que s’ha anat forjant amb el pas del temps per a qui va arribar a dir en una entrevista a la BBC que no podia pensar si no era a sobre dels seus stilettos. Això no significa que Victoria Beckham hagi d’aparèixer a partir d’ara calçada sempre amb vambes o sabata plana sinó que haurà de racionar l’ús els talons alts per evitar lesions. Durant l’últim embaràs el 2011, li va ser diagnostic­ada d’una hèrnia discal a l’esquena i ella mateixa va informar que se li havia recomanat no utilitzar taló alt –els seus superen sempre els 10 centímetre­s–. Però poc cas va fer a les prescripci­ons mèdiques. el seu confessat rebuig de les sabates planes va pesar més.

No és Beckham la primera que ha de baixar de les altures, convertide­s aquestes en un segell d’identitat. L’actriu Sarah Jessica Parker, protagonis­ta de Sexe a

Nova York, va anunciar el 2013 que després de deu anys treba- llant 18 hores al dia sobre els stilettos, el metge li va advertir que patia danys irreparabl­es als peus. I és que segons les explicacio­ns dels especialis­tes, el taló alt provoca que el pes corporal es desplaci cap endavant i els suports del cos es modifiquin.

Això obliga a una correcció de la postura corporal que implica canvis en les articulaci­ons que poden desembocar en molèsties als genolls, l’esquena i els peus, com la inflamació del metatars. Però no és només una qüestió d’alçària del taló sinó que aquestes lesions estan també relacionad­es amb l’estretor de la sabata, una caracterís­tica clàssica de l’stiletto. La pressió en la part davantera augmenta i pot produir galindons o dits superposat­s. Com més fi sigui el taló, més es desplaçarà el pes, mentre que les plataforme­s sempre ajuden a repartir-lo. No es tracta de fer alarmisme, s’indica, sinó d’utilitzar- los amb mesura i recordant que cada peu és diferent i encaixa més o menys amb un tipus de calçat.

“Victoria Beckham i la seva col·lecció –s’assenyalav­a a The Telegraph– han afluixat. Pantalons masculins, jersei de coll alt i bambes blanques definien aquesta transició lenta. Sense oblidar que durant la presentaci­ó de la seva col·lecció a Nova

Sarah Jessica Parker també va haver de mesurar l’ús de ‘stilettos’ a causa dels danys als peus

York –abans d’anunciar altre cop que no pot portar talons– ja va aparèixer a saludar amb les Adidas blanques, les clàssiques Stan Smith. Però tampoc no s’ha de pecar d’ingenu. El retorn d’aquestes vamba com a icona de la moda, segons va informar The Guardian, és una estratègia perfectame­nt pensada.

Sigui com sigui, cal atendre les paraules de l’ex-spice girl assenyalan­t que no pot utilitzar talons, i l’aposta de fer de la necessitat virtut. No fa molt –el 2015–, apareixia fotografia­da en un hotel de Singapur fent ioga calçada amb els inseparabl­es talons. “Crec que la gent va veure el meu veritable jo quan vaig aparèixer al final de la desfilada a Nova York amb pantalons d’home, jersei de coll alt i sabatilles,” deia dimarts. Un jo fins ara ocult.

 ??  ??
 ?? GTRESONLIN­E ?? Pantalons masculins, jersei de coll alt i bambes blanques defineixen la transició de l’ex-spice girl
GTRESONLIN­E Pantalons masculins, jersei de coll alt i bambes blanques defineixen la transició de l’ex-spice girl
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain