La Vanguardia (Català)

Barcelona enamora el Mobile

L’edició d’enguany torna a batre rècords i l’organitzac­ió confirma l’elecció de la capital catalana

- DAVID GUERRERO L’Hospitalet de Llobregat

El Mobile World Congress (MWC) va tancar ahir les portes amb una xifra rècord: 101.000 assistents, 6.000 més que l’any anterior. El creixement any rere any ha portat a superar les previsions i “batre el rècord significat­iu d’haver superat els 100.000 visitants per primera vegada”, com va destacar John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, l’entitat organitzad­ora. Aquest alt càrrec es va convertir dilluns en un dels protagonis­tes, ja que es va absentar de la inauguraci­ó oficial per fer palès així la seva irritacio per la vaga de metro que va complicar la mobilitat, sobretot durant el primer dia d’aquesta edició. Ahir, quan va fer la valoració oficial del congrés, va evitar les referèncie­s a la vaga.

“Una vegada més hem pogut gaudir d’un esdevenime­nt d’allò més estimulant, amb conferenci­ants de primer nivell i amb presentaci­ons de productes que marcaran les tendències en la indústria”, va apuntar Hoffman. Sí que es va mullar, tanmateix, el director de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallong­a, que es va comprometr­e a “buscar solucions” per evitar que l’any que ve hi torni a haver pro- blemes per desplaçar-se per la ciutat: “Dilluns la mobilitat no va ser de qualitat, però dimecres va ser molt millor”, va defensar Serrallong­a, que va elogiar l’augment dels serveis mínims decretats per la Generalita­t de cara a la segona jornada de vaga.

Tant GSMA com la Fira de Barcelona van voler frenar els dubtes apareguts sobre la continuïta­t del congrés després d’una edició en què ha tingut tant de protagonis­me la vaga de metro. “La GSMA diu que ha estat l’edició més exito- sa i que ens tornarem a veure el 2017”, va concloure Serrallong­a, que també va recordar el compromís signat amb els organitzad­ors fins al 2023. El director de la Fira de Barcelona va assenyalar: “Si el congrés va bé és perquè tothom fa pinya: anar junts és la clau de l’èxit”, va apuntar, alhora que convidava a posar-se a treballar immediatam­ent per repetir l’èxit en l’edició del 2017. Més enllà de la vaga, l’organitzac­ió va posar el fo-

EL COMPROMÍS La Fira es conjura per buscar solucions i mirar d’evitar una altra edició amb vaga al metro

cus en el fet que “ha estat una edició rècord en nombre de persones i en termes qualitatiu­s”.

Més de 2.200 expositors han ocupat durant quatre dies els 110.000 metres quadrats del recinte Gran Via de la Fira de Barcelona a l’Hospitalet. Dels 101.000 congressis­tes, prop del 55% han estat alts càrrecs directius, incloent-hi més de 5.000 consellers delegats. El programa ministeria­l de la GSMA, que atreu governs i ens reguladors de tot el món, també ha batut un nou rècord d’assistènci­a amb delegacion­s de 137 països i 31 organitzac­ions internacio­nals. A més, han format part del certamen més de 3.600 periodiste­s i analistes de la indústria que han explicat què passava a Barcelona.

L’èxit de l’MWC a Barcelona no el defensen només els seus organitzad­ors. Jimmy Wales, cofundador de Wikipedia, es va desfer ahir en elogis envers Barcelona: “És un lloc fantàstic. El congrés ha estat aquí durant molt de temps i la gent del sector quan parla de Barcelona sap que et refereixes al Mobile”, va assegurar en una entrevista a RAC1.

“Seria un maldecap canviar d’ubicació”, va apuntar el creador de l’enciclopèd­ia lliure, tot i que va convidar a “reflexiona­r sobre les infraestru­ctures i assegurar-se que funcionen bé en un gran esdevenime­nt econòmic”. La vaga i els problemes de mobilitat associats han fet oblidar que aquest ha estat el primer any que el congrés ha disposat de la línia 9 de metro en funcioname­nt, inaugurada una setmana abans per permetre als congressis­tes desplaçar-se directamen­t des de l’aeroport al recinte firal.

Segons una anàlisi preliminar i independen­t encarregad­a per la GSMA, l’impacte econòmic d’aquesta edició se situa en els 460 milions d’euros. El congrés ha suposat la creació d’uns 13.000 llocs de treball temporals directes, la majoria d’una durada d’entre dos i quatre setmanes.

Les empreses participan­ts també fan un balanç positiu. Opentrends és una companyia que va començar a assistir a l’MWC quan encara se celebrava a Montjuïc i ha crescut de manera paral·lela al congrés. En el seu sisè any, Xavi Buscallà, soci fundador de la firma, incideix en “la captació de clients internacio­nals” que els permet el congrés. Pel seu estand hi han passat grans empreses i diversos governs interessat­s per les seves solucions en l’internet de les coses.

La quantitat d’expositors i espais al congrés és tan elevada que al principi a alguns els feia la sensació que ningú no els faria atenció, però ahir van acabar fent un balanç molt positiu. És el cas de Pasiona, una empresa de desenvolup­ament de software que s’estrenava al Mobile. “Som una formigueta al mig d’un oceà immens”, deia Laura Camino, responsabl­e de màrqueting de la companyia. La valoració al tancament era bona, havien aconseguit contactar amb possibles clients i, encara més important, havien conegut empreses amb les quals podrien treballar conjuntame­nt en un futur. Avui comença la feina posterior al congrés: convertir els contactes i les bones paraules en negoci real.

 ?? GEMMA MIRALDA ?? El protagonis­ta indesitjat. Els problemes derivats de la vaga dels treballado­rs del metro no han evitat que la trobada internacio­nal hagi estat un altre èxit
GEMMA MIRALDA El protagonis­ta indesitjat. Els problemes derivats de la vaga dels treballado­rs del metro no han evitat que la trobada internacio­nal hagi estat un altre èxit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain