La Vanguardia (Català)

Natascha Kampusch posa música al seu captiveri

La jove, segrestada el 1998 i que ara té 28 anys, col·labora amb el grup SAG7

- ALBERT MOLINS Barcelona

Des del mateix dia que es va escapar del captiveri de vuit anys a què la va sotmetre Wolfgang Priklopil, Natascha Kampusch ha intentat, amb sort diversa, fer-se un lloc en els mitjans de comunicaci­ó per explicar la seva història. Ara sembla que podria estar pensant a dedicar-se a la música, ja que acaba de fer els primers passos com a intèrpret. La veu de Kampusch es pot escoltar en una cançó del grup SAG7, que porta el, potser, eloqüent títol de Forget you (Oblidar-te).

D’acord amb el que es pot escoltar, és difícil fer un pronòstic sobre el futur musical de Kampusch, ja que es limita a recitar, no pas a cantar, tres versos cap al final de la cançó. Concretame­nt als 2’ 20’’ se sent que diu: “La teva vida és com una muntanya russa / La teva vida és com el purgatori / No seràs mai cap heroi”. Caldria saber si és una interpel·lació de l’austríaca al seu capturador, de qui, segons ha reconegut diverses vegades, sempre porta una foto a sobre i sobre el qual ha dit que li agradaria que fos viu perquè pogués explicar la seva versió de la història.

El vídeo de la cançó es pot veure a YouTube, on ahir acumulava gairebé quaranta mil reproducci­ons. El tema també es pot comprar a iTunes per 0,99 euros. La connexió entre SAG7 i Natascha Kampusch –no es coneix cap altra vinculació– pot ser que s’expliqui perquè es tracta d’un grup que ha mostrat el seu suport a les “persones altament sensibles”, un terme encunyat per la doctora Elaine N. Aron el 1996 per descriure els que poden processar dades sensorials molt més profundame­nt gràcies a un sistema nerviós hipersensi­ble.

Natascha Kampusch només tenia 10 anys quan Wolfgang Priklopil la va segrestar, el 1998, i la va retenir a casa seva vuit anys –en un celler de cinc metres quadrats–, als afores de Viena. El 23 d’agost del 2006 Kampusch va aconseguir escapar-se, després de patir un calvari de pallisses, violacions i humiliacio­ns. Aquell mateix dia, quan es va adonar que la seva “esclava” (així era com l’anomenava Priklopil) havia aconseguit fugir, es va suïcidar llançant-se a les vies del tren.

Una de les primeres coses que va fer Kampusch una vegada lliure va ser comprar la casa de Priklopil i omplir el celler de ciment. Des d’aleshores, s’ha convertit en portaveu del grup de defensa dels drets dels animals Peta i ha intentat construir una nova vida. Tot i que ha tingut problemes per aconseguir el reconeixem­ent del públic, es calcula que ha guanyat més de sis milions d’euros entre aparicions en els mitjans de comunicaci­ó i la venda dels drets de la història dels seus vuit anys de segrest.

El 2008 va arribar a presentar el seu propi talk show a la cadena per cable alemanya Plus4, però, malgrat les bones crítiques que va obtenir, només se’n van emetre tres entregues. La primera va rebre Niki Lauda, i va tenir una audiència de 130 mil espectador­s. La seva autobiogra­fia, 3.096 días, es va publicar el 2010, i el 2013 es va portar al cinema amb el mateix títol i amb l’actriu Antonia Campbell-Hughes.

El 2011 Kampusch va demanar una indemnitza­ció d’un milió d’euros a l’Estat austríac (323 euros per cada dia de segrest) perquè considerav­a que la policia no havia fet correctame­nt la seva feina. Finalment, el Ministeri de l’Interior d’Àustria va desestimar la sol·licitud perquè en el seu moment no hi havia “sospites fundades” contra el segrestado­r, Wolfgang Priklopil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain