La Vanguardia (Català)

Avenços d’excepció

5G, eSIM, cotxes en línia, realitat virtual, nous models i internet de les coses marquen el Mobile

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Les presentaci­ons de nous mòbils ja no emocionen”. El comentari no és d’un usuari desencisat, sinó d’un alt executiu d’una de les principals companyies del món minuts abans de presentar, diumenge passat, el seu últim model de mòbil de gamma alta. L’afirmació no és un lament, sinó una verificaci­ó. La sofisticac­ió dels smartphone­s els fa cada vegada menys indistingi­bles entre si. Processado­rs més ràpids, millors càmeres, pantalles més definides i bateries millorades fan que cada vegada s’assemblin més els uns als altres.

El Mobile World Congress 2016 ha estat un nou certamen de mòbils. Entre les grans marques, han destacat les presentaci­ons dels models emblemàtic­s de Samsung, el Galaxy S7 i S7 Edge, amb una càmera formidable, submergibl­e i amb un mode jocs; i l’LG G5, el primer gran mòbil modular, creat amb una filosofia molt lúdica.

Sony ha presentat la seva nova línia Xperia X, un punt per sota del seu límit de gamma, el Z5, però amb una qualitat que en altres marques es podria considerar com un model estrella. Mentrestan­t, companyies com Xiaomi tornen a sorprendre amb mòbils de màximes prestacion­s a preus molt reduïts, amb el seu model Xi5. Companyies espanyoles com BQ, Energy Sistem i Wolder han estat a la Fira amb models competitiu­s i han demostrat que a l’hora de crear un mòbil ben fet la distància amb les multinacio­nals s’ha reduït força en un any.

L’MWC, malgrat el seu nom, no és només un congrés de mòbils, sinó una mostra de les tecnologie­s que arribaran i, en això, l’edició del 2016 serà recordada com el punt de sortida del 5G i les seves velocitats de transmissi­ó de dades, que poden ser fins a 200 vegades les actuals. La implantaci­ó de les xarxes ràpides tampoc no és senzilla. En un moment que els operadors estan fent inversions del 4G, les previsions apunten a l’arribada del 5G per al 2020.

El congrés d’aquest any ha obert la cursa cap a la desaparici­ó de les targetes SIM, que ens han acompanyat durant la història de la telefonia mòbil. Aquesta primavera arribaran els primers dispositiu­s amb eSIM, una targeta interna, no extraïble, que permetrà a l’usuari triar a quina companyia s’abona. Els primers aparells que la integraran seran probableme­nt rellotges com el Samsung Galaxy Gear S2. A finals d’any podrien arribar els primers mòbils. El canvi hauria de dinamitzar el sector i permetre coses com abonar-se a una companyia local durant un viatge o canviar d’operador en un instant.

També ha estat el Mobile de l’esclat de la realitat virtual, amb nombroses propostes i fins i tot protagonis­ta de la mateixa presentaci­ó de Samsung, feta amb visors d’aquesta mena. L’internet de les coses, que connectarà milers de milions d’objectes quotidians a la xarxa els pròxims anys, també ha estat una de les tecnologie­s molt presents al certamen.

Les companyies catalanes i espanyoles difícilmen­t podran trobar un aparador global com aquest Mobile, i això els ha afegit competitiv­itat davant rivals d’altres països. Un exemple és MiniBatt, que ha presentat el seu carregador sense fils per a mòbils, que es pot instal·lar de manera invisible sota mobles.

Petites ‘start-up’ locals aconseguei­xen una visibilita­t global que d’altres de la resta del món no tenen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain