La Vanguardia (Català)

La falta de pressupost­os per a aquest any ja apressa Colau

El govern municipal prepara una modificaci­ó de crèdit, que es podria acostar a 250 milions, per poder invertir i gastar

- RAMON SUÑÉ SILVIA ANGULO Barcelona

Les dificultat­s per tirar endavant el pressupost de l’Ajuntament per al 2016 i la necessitat que no s’aturi la maquinària del Consistori ha portat el govern que presideix Ada Colau a plantejar-se l’aprovació urgent d’una important modificaci­ó de crèdit. Aquesta qüestió va passar ahir per la comissió de govern i es podria portar a ratificar la setmana que ve mitjançant la convocatòr­ia d’una sessió extraordin­ària de la comissió d’Economia que es podria celebrar dimarts.

No és una qüestió irrellevan­t. Segons totes les fonts consultade­s per La Vanguardia, l’operació seria molt superior a la modificaci­ó de crèdit de 101 milions d’euros que l’equip de govern va aconseguir aprovar l’any passat amb el suport d’ERC, PSC i la CUP. Segons algunes versions, s’acostaria a 250 milions d’euros. En aquest cas, uns 180 milions es finançarie­n a càrrec del romanent de tresoreria, i això cosa faria que momentània­ment la caixa de l’Ajuntament quedés a zero, mentre que 70 milions més sortirien de subscriure una pòlissa de crèdit, cosa que en definitiva suposaria incrementa­r el deute municipal. Altres fonts apunten, no obstant això, que aquesta xifra de 250 milions d’euros no està tancada i que podria variar abans de fer-se pública.

Dimarts passat el govern municipal ja va advertir els grups de l’oposició a la junta de portaveus la seva intenció de convocar la setmana que ve una reunió de la comissió d’Economia, però no en va especifica­r el motiu. Només una modificaci­ó de crèdit de molt de calibre justificar­ia aquesta convocatòr­ia extraordin­ària i tan urgent. Segons fonts que coneixen l’Ajuntament amb tots els ets i uts, uns 90 milions d’euros de la modificaci­ó de crèdit es podrien destinar a mobilitzar inversions que, sense pressupost per a

L’alcaldessa necessita diners perquè no pari la maquinària municipal i per als projectes que ha anunciat

aquest any, podrien quedar paralitzad­es. Es pot recordar que Ada Colau té en cartera costosos projectes com la connexió de tramvia, la posada en marxa de l’L10 del metro a la Zona Franca (l’Ajuntament s’ha compromès a pagar una part de l’obra malgrat que correspond­ria fer-ho a la Generalita­t) i els 150 milions anunciats per l’alcaldessa per a un pla de barris, una quantitat que a alguns partits de l’oposició els sembla molt insuficien­t. A més, ara l’Ajuntament de Barcelona ja estaria necessitan­t uns 100 milions d’euros per a despesa corrent, és a dir, perquè la màquina municipal continuï funcionant a velocitat de creuer.

Amb tot, el govern de la ciutat creu que a finals del 2016 podrà tancar l’exercici sense grans pèrdues. Entre altres coses, confia en un fort creixement dels ingressos, conseqüènc­ia sobretot de la reactivaci­ó d’alguns sectors econòmics. En aquest sentit, les previsions que hi ha sobre la taula indiquen que aquest any a la caixa de l’Ajuntament es podrien incrementa­r els ingressos derivats de l’IBI en uns 30 milions, els procedents de les plusvàlues en uns 20 i els obtinguts a través de l’impost de construcci­ó en més de 5 milions d’euros respecte al 2015.

De totes maneres, aquesta modificaci­ó de crèdit imminent sembla una sortida d’emergència davant la incapacita­t del govern de BComú per tirar endavant el pressupost del 2016, que en teoria es continua negociant amb les dues formacions que han mostrat voluntat d’arribar a un acord, ERC i el PSC. El temps corre en contra d’Ada Colau. La tramitació d’un pressupost no és un camí curt, precisamen­t. I de moment no hi ha ni tan sols un preacord polític per poder aprovar-lo. Així, doncs, el calendari continua corrent i no seria cap disbarat pensar en una aprovació al juliol o fins i tot al setembre. La temptació de prorrogar definitiva­ment els comptes del 2015 i apostar per les modificaci­ons de crèdit és massa grossa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain