La Vanguardia (Català)

Barcelona recupera un Casas i un Cappiello

Els panells ornaven un bar històric i van ser amagats per evitar danys; avui tornen al carrer amb la protecció deguda

- LLUÍS PERMANYER Barcelona

Una bona notícia acaba de brollar al paisatge urbà. Ahir van reaparèixe­r dos formidable­s panells publicitar­is que des dels anys vint embellien la façana d’un bar també singular: La Principal, a la cantonada de Sepúlveda amb Muntaner. Fa unes dècades que, atesa la por fundada que els fessin malbé o que fins i tot els robessin, van optar per amagarlos i protegir-los amb uns finestrons de fusta.

La memòria és curta i avui ningú ja no recordava el que hi havia al bar. Es tracta d’un Casas i un Cappiello. Des de finals de segle XIX es va expandir aquesta classe de publicitat comercial, vinculada a grans noms del món de l’art. Ramon Casas va fer el 1898 un d’aquests panells per al celebèrrim Anís del Mono. Cappie- llo, el gran pintor italià de cartells, es va convertir a començamen­ts de segle en un dels grans d’aquesta especialit­at. Va treballar per als productors de vermut del seu país, i va néixer la imatge potent que va crear el 1910 per al prestigiós Cinzano.

Escollits els dos temes que volia La Principal, van optar per plasmar-los sobre ceràmica. Se’n va encarregar Valencia Industrial, un taller de Burjassot que, sota la direcció de Francisco Valldecabr­es, tenia el prestigi meres- cut. La prova és que continuen en condicions impecables. Aquestes dues obres han reaparegut gràcies a la protecció que se’ls acaba d’afegir: marcs resistents i vidres a tota prova. S’ho val. Recordo que poc abans dels Jocs Olímpics van robar una obra publicitàr­ia d’aquestes caracterís­tiques, feta en serigrafia sobre metall, que lluïa a l’Eixample. Aneu-les a veure i aprofiteu per entrar a La Principal, que ha preservat la seva aroma dels anys vint.

 ??  ?? Els dos panells amb la protecció que permet exhibir-los
Els dos panells amb la protecció que permet exhibir-los

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain