La Vanguardia (Català)

La BBC podria haver aturat els abusos de Savile

Un informe judicial denuncia “cultura de la por” a la cadena

- LONDRES Redacció i agències

Un informe difós ahir al Regne Unit exonera la BBC de responsabi­litat en el cas del presentado­r Jimmy Savile, que va abusar de desenes de persones durant dècades, però critica l’atmosfera “intimidatò­ria” que encara avui predomina en la cadena pública i que va dissuadir d’elevar queixes. La jutgessa Janet Smith va dir, quan va divulgar les conclusion­s de la seva investigac­ió, encarregad­a per la BBC el 2012, que no ha trobat proves que la direcció “fos conscient de denúncies específiqu­es sobre la conducta sexual inadequada de Savile amb relació a la seva feina per a la BBC”. Però sí que ha trobat evidències que el personal de la corporació, així com els comandamen­ts intermedis, coneixien el perfil “de depredador sexual” del presentado­r però no van elevar queixes als superiors per por de les conseqüènc­ies.

Es calcula que l’estrella, que va morir el 2011 amb 84 anys, sense que haguessin sortit a la llum els seus delictes, va violar i va abusar sexualment d’almenys 72 persones dels dos sexes, la més petita de 8 anys, des del seu càrrec en diferents programes de l’emissora, on va treballar entre el 1964 i el 2007.

La jutgessa va valorar que els empleats no van formalitza­r denúncies, malgrat que se’n van rebre almenys cinc de concretes, per l’ambient de “reverència (als famosos) i intimidaci­ó” que imperava i que “encara hi ha” a la BBC. Havent es- coltat el testimoni d’unes 700 persones, la magistrada va constatar que l’excèntric presentado­r “es gratificav­a sexualment dins dels edificis de la BBC sempre que en tenia l’oportunita­t”.

Un altre informe paral·lel difós ahir va concloure que el personal de la BBC al nord d’Anglaterra va

Després de la reprimenda de la jutgessa, el director de l’emissora demana disculpes a les víctimes

encobrir el comportame­nt d’un altre presentado­r de la cadena, Stuart Hall, empresonat el 2013 per delictes sexuals. La jutgessa Smith va dir que “Savile i Stuart Hall eren depredador­s sexuals en sèrie”, i no va descartar que “encara avui hi hagi algun abusador infantil i depredador a la BBC”.

Arran de l’informe, el director de la cadena, Tony Hall, es va disculpar amb les víctimes. “La BBC us va fallar quan us hauria d’haver protegit. Sento profundame­nt el dolor causat a tots”, va dir.

Liz Dux, advocada de 168 víctimes de Jimmy Savile, va lamentar que l’informe no és més que “un car encobrimen­t”.

 ?? FOX PHOTOS / GETTY ?? Jimmy Savile als anys setanta, quan ja era una estrella de la BBC
FOX PHOTOS / GETTY Jimmy Savile als anys setanta, quan ja era una estrella de la BBC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain