La Vanguardia (Català)

“Encara no s’ha emès el millor capítol de ‘The walking dead’”

Greg Nicotero, productor executiu, supervisor d’efectes especials de maquillatg­e i director de quinze capítols de la popular sèrie de zombis

- FRANCESC PUIG

Greg Nicotero està a The walking dead des del principi. A més de ser productor executiu i supervisor d’efectes especials de maquillatg­e, ha dirigit alguns dels millors episodis de la sèrie. Ara està de promoció per Europa amb tres actors de la sèrie, per bé que poca publicitat necessita aquesta sèrie, que a Espanya arrasa cada dilluns a la nit al canal Fox.

Al principi es pensaven que The walking dead tindria tanta repercussi­ó? No te’l pots imaginar mai, un èxit com aquest. Jo era amant d’aquest gènere i ja estava emocionat només pel fet de poder rodar aquesta sèrie. Ara és reconforta­nt veure que hi ha milions de persones que segueixen aquesta ficció a tot el món.

I per què agrada tant? Hi ha un efecte de muntanya russa. El gènere del terror sempre ha tingut aquest impacte sobre la gent: tens por de mirar la pantalla però no pots mirar enlloc més. A més, la sèrie et posa en contacte amb la teva pròpia mortalitat. Fa que et preguntis si sobreviuri­es en una situació com aquesta, o com viuries o com moriries i qui continuari­a viu del teu voltant.

Hi ha un secret per explicar l’èxit de la sèrie? Molta responsabi­litat de l’èxit és de l’equilibri que hem aconseguit entre els personatge­s, els zombis i la trama.

Què és el més difícil perquè un zombi sigui creïble? Honestamen­t crec que la interpreta­ció és clau per vendre’ls com a personatge­s. Pots tenir el millor maquillatg­e del món, però si l’actor no ho interpreta bé...

Quants zombis hem vist passar per la sèrie? Calculo que en tenim una mitjana de 3.000 per temporada. En cinc anys són 15.000, i només aquesta temporada, la sisena, ja n’hem fet 4.000, amb la qual cosa ens acostem als 20.000 zombis.

Sent una sèrie tan popular, la llibertat creativa està condi- cionada a la reacció dels fans? Rotundamen­t no. Els guions no s’escriuen mai partint de la possible resposta dels seguidors. Si fos així, no mataríem mai cap protagonis­ta principal. Els fans són molt apassionat­s i moltes vegades no estan d’acord amb algunes històries, però són decisions audaces que acaben implicant emocionalm­ent els espectador­s amb la sèrie.

Quin és per vostè el millor capítol o el millor moment de la sèrie fins ara? Encara no s’ha vist. Segons la meva opinió, és el capítol que es veurà al final d’aquesta temporada. Dels 15 episodis que he dirigit, aquest és el meu favorit. Simplement et deixa mut.

Què ens queda per veure, aquesta temporada? Moren tots [ho diu de broma, se suposa]. No puc dir res. És un triomf de les interpreta­cions i de la intensitat dramàtica.

Arribarà un moment que la sè- rie haurà de traçar el seu propi camí al marge del còmic, com ha passat a Joc de trons? Crec que hi ha una reverència molt clara cap al còmic, però no tenim tanta necessitat de desviar-nos-en, tot i que de vegades ho fem. La sèrie Joc de trons va anar més enllà de la seva font de material amb bastanta rapidesa. A nosaltres encara ens queda molt material per utilitzar.

La sèrie ha rebut crítiques en el sentit que en alguns capítols la trama no avança. No em mereixen cap respecte. Es va criticar molt la segona temporada, per exemple, perquè la gent deia que no s’estava explicant el relat, però el que es va fer va ser posar les bases de la identitat dels personatge­s. Si no haguéssim sabut tantes coses d’aquestes persones no hauríem pogut emocionar-nos tant amb l’escena de la Sofia sortint del graner.

Ja tenen triat el final? Crec que Scott Gimple, el responsabl­e del guió, el té al cap, però em penso que encara queda bastant per parlar del final.

ELS ALTRES PROTAGONIS­TES “Hem vist passar prop de 20.000 zombis per la sèrie des que va començar”

 ?? RAFAEL NAVARRO MATILLA / FOX ?? De promoció per Europa. Greg Nicotero (segon humà per l’esquerra) i els actors Michael Cudlitz (Abraham), Josh McDermitt (Eugene) i Ross Marquand (Aaron) estan de ruta per Europa. Dimarts passat van fer una trobada amb fans a Madrid.
RAFAEL NAVARRO MATILLA / FOX De promoció per Europa. Greg Nicotero (segon humà per l’esquerra) i els actors Michael Cudlitz (Abraham), Josh McDermitt (Eugene) i Ross Marquand (Aaron) estan de ruta per Europa. Dimarts passat van fer una trobada amb fans a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain