La Vanguardia (Català)

Oscar Dalmau torna demà amb ‘El gran gran dictat’

TV3 emetrà sis especials del programa amb concursant­s famosos

- F. PUIG

El gran gran dictat, la versió amb concursant­s famosos del popular programa que TV3 emet cada vespre, torna dissabte a la nit durant sis setmanes. Serà la quarta vegada que el concurs que presenta Òscar Dalmau ocupa la franja de prime time (després del TN

vespre) i hi tornarà a col·laborar el mag Lari. El guanyador de cada edició s’endurà 2.000 euros, que donarà a l’oenagé que vulgui.

En el primer programa, els tres concursant­s seran Anna Bertran ( Polònia), en Peyu ( APM) i Jordi Planas ( La Rie

ra). Dalmau comenta que no es fàcil trobar famosos que acceptin participar en el programa per un tema lingüístic: “Moltes persones vénen cohibides perquè no han estudiat català o perquè et diuen que el parlen però que no el saben escriure”. El presentado­r assegura que ell també pateix si veu que durant el programa algun concursant està patint. “Però, un cop s’ha acabat, tots et diuen que s’ho han passat molt bé durant l’hora i mitja del programa”, diu.

Els “valents”, com els defineix Dalmau, que passaran pel programa en aquesta tongada són Ivan Labanda, Marta Marco, Francesc Mauri, Carlos Cuevas, Ares Teixidó, Xavi Bertran, Ona Carbonell, David Balaguer, Amparo Moreno, Pere Tàpias, Elisabet Casanovas, David Bagés, Gemma Nierga, Lluís Llongueras i Gisela. Entre aquests valents, Dalmau creu que no hi seria mai. “Si a mi em truquessin per participar-hi diria que no per aquella por de quedar en evidència”, confessa.

A El gran gran dictat es dobla la quantitat de proves que es fan abans del dictat final respecte al programa diari. En l’espai dels dissabtes “recuperem proves que a la versió diària ja no fem servir”. Una de les novetats dels programes d’enguany és que “incorporem una prova musical que ja utilitzem en el programa diari: eliminem paraules de cançons i els concursant­s les han de cantar si s’hi animen”.

Dalmau confessa que l’atura molta gent per preguntar-li qüestions lingüístiq­ues “i jo sempre els dic que no es creguin res del que surt a la tele”, somriu. “És evident que jo he anat aprenent català amb el programa, però el que en sap és el lingüista. Abans de començar el programa llegeixo totes les paraules amb ell al costat, que em va corregint”. Quan alguns espectador­s “em comenten ‘com us passeu amb els concursant­s’, jo els responc que pensin també en mi, que haig de llegir paraules llarguíssi­mes i complicadí­ssimes pronuncian­t-les correctame­nt”, es queixa.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Òscar Dalmau torna per quarta vegada a presentar els especials d’El gran gran dictat
XAVIER GÓMEZ Òscar Dalmau torna per quarta vegada a presentar els especials d’El gran gran dictat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain