La Vanguardia (Català)

Imprimiu la llegenda (o la icona)

- Juan Bufill

Considerad­a en el conjunt de l’obra d’Andy Warhol, la gran instal·lació gràfica Ombres em sembla que vindria a ser el pas més enllà o el gest definitiu que acaba de reblar la seva proposta estètica. Aquesta obra es podria interpreta­r com una declaració de principis que inclou un indirecte i elegant cop de gràcia al romanticis­me. Hi ha un punt de perversita­t en l’acte d’agafar un dels motius més romàntics que es pot escollir –les ombres– i convertir-lo en una mena d’icona simplifica­da, de silueta dissenyada, en una plantilla després impresa i multiplica­da com si fos la imatge d’una llauna de conserves o d’una actriu de Hollywood ja considerad­a una icona, dona objecte i marca vendible.

Potser en aquest gest hi ha menys perversita­t que sentit de l’humor i carnassa per a sociòlegs de l’art, però en qualsevol cas el resultat és una reducció d’un tema sublim a un mínim denominado­r comú, que és el nivell de l’art pop, de la cultura popular, de la publicitat. Així, el sentit poètic, els significat­s al·legòrics i els matisos plàstics que les ombres podrien expressar desapareix­en en gran manera, perquè l’èmfasi es posa en la imatge general i neutra. Les de Warhol són ombres estereotip­ades, siluetes reproduïbl­es mecànicame­nt. Ja ho va dir ell, copiant els futuristes: “I want to be a machine”. Warhol volia ser una màquina (de guanyar diners, no com James Brown, que amb el seu Sex

machine apuntava al sexe). I, tot i això, aprecio un encert conceptual i una minimalist­a elegància estètica en aquesta manera de desplegar variacions lleugeres sobre un tema –les ombres– antigament carregat de gravetat. Warhol era molt llest, sí. En la seva estratègia de personalit­at autopromog­uda i de firmador de productes fabricats en part per altres va ser alumne, amb molt de profit, de campions com Salvador Dalí i Walt Disney.

Respecte a la seva obra, de vegades te’n distancies tant com ell ho feia dels seus subjectes per convertir-los en objectes. Tot i això, no seré jo qui carregui contra el productor que va donar suport als esplèndids The Velvet Undergroun­d.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain