La Vanguardia (Català)

La Generalita­t tornarà 53 béns artístics a Sixena

Es crearà un grup de treball Catalunya-Aragó per resoldre el litigi

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El conseller de Cultura de la Generalita­t, Santi Vila, va anunciar ahir, després de reunir-se amb la consellera homònima d’Aragó, Mayte Pérez, el “retorn immediat” de 53 peces del monestir de Sixena que eren objecte de litigi. Aquestes peces formen part d’un total de 97 que reclamen el Govern d’Aragó i l’Ajuntament de Sixena perquè consideren que la venda que en van fer les monges de l’orde de Sant Joan de Jerusalem va ser fraudulent­a. Sobre aquesta qüestió ja hi havia una sentència del jutjat de primera instància d’Osca que instava la Generalita­t a tornar les peces i que ara havien de recórrer a l’Audiència Provincial.

Segons fonts del Departamen­t de Cultura, aquestes 53 peces estaven dipositade­s al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), “però no estan catalogade­s ni protegides” i fa més de quaranta anys que són als magatzems.

Els objectes que està previst tornar, tot i que de moment no s’ha fixat la data ni s’ha concretat on es dipositara­n, pertanyen a dues adquisicio­ns del 1992 (12 béns per 25 milions de pessetes) i del 1994 (41 béns per 14,8 milions de pessetes). Aquesta última compra, del 20 de juny del 1994, la va fer directamen­t el MNAC a la priora de Valldoreix, Pilar Sanjoaquín, que era presidenta de la federació de santjoanis­tes i tenia un document pel qual les últimes monges de Sixena li donaven poders per vendre. D’aquests béns, els més valorats van ser dos batents de porta de fusta policromad­a del segle XIII valorats en 18 milions de pessetes; una pintura mural sobre tela del segle XIII valorada en 3,7 milions; dos fragments de pintura mural representa­nt el Sant Sopar de Mateu Ferrer del segle XVI, de 8,2

Generalita­t i MNAC van pagar 40 milions de pessetes a les monges el 1992 i el 1994 pels béns que ara es tornen

milions, i altres fragments murals del segle XIII amb motius profans, de 3,6 milions.

Els 44 béns restants, adquirits per la Generalita­t el 1983 per 10 milions de pessetes, van ser dipositats al Museu Diocesà de Lleida i han estat inventaria­ts com a patrimoni cultural tant pel Govern aragonès com pel català, i segons els dos consellers exigeixen procedimen­ts administra­tius previs a qualsevol resolució. Tots dos consellers van insistir en la voluntat de desbloquej­ar un conflicte que “no s’hauria d’haver judicialit­zat”. Vila va qualificar la decisió adoptada de “rellevant” perquè les peces que es tornaran “són de Sixena i veiem molt bé que siguin a Sixena”, segons va declarar a Efe. Vila va apuntar que el tema de les pintures murals de Sixena dipositade­s al MNAC és “molt delicat” i el va desvincula­r de la decisió que es va adoptada ahir. Els dos consellers crearan un grup de treball “per trobar solucions als diferents conflictes i promoure –segons la nota de Cultura– un instrument comú que desenvolup­i fórmules d’ús compartit del patrimoni”.

 ?? JAVIER CEBOLLADA / EFE ?? Els equips dels consellers de Cultura de Catalunya i d’Aragó reunits ahir a Saragossa
JAVIER CEBOLLADA / EFE Els equips dels consellers de Cultura de Catalunya i d’Aragó reunits ahir a Saragossa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain