La Vanguardia (Català)

El valor d’Àfrica i Àsia

Les claus de la jornada electoral

- X.G. LUQUE Barcelona

El congrés extraordin­ari de la FIFA consta d’un ordre del dia de 12 punts, i el de l’elecció del president és el penúltim. Abans es debatran i es votaran les propostes de reforma dels estatuts de l’organisme. La jornada electoral es regeix per una sèrie de normes que permetran saber el nom del nou president entre cinc candidats. Aquestes són les claus d’una jornada d’alta transcendè­ncia que marcarà el futbol dels pròxims anys.

Qui forma la Comissió Electoral?

Els vicepresid­ents de les comissions Disciplinà­ria (Lim Kia Tong, Singapur) i d’Apel·lació (Fernando Mitjans, Argentina), a banda del president de la Comissió d’Auditoria i Conformita­t, l’italià Domenico Scala, que és qui la presideix.

Com funciona la votació? Es farà per vot secret del congrés de la FIFA, que reuneix totes les federacion­s afiliades. Totes tenen un vot, tret de les que estiguin sancionade­s. N’hi ha dues, Indonèsia i Kuwait, que segurament quedaran eliminades. No es permet el vot per delegació ni per carta. Les federacion­s es poden abstenir en qualsevol moment. Per elegir el nou president en la primera votació calen dos terços dels vots. Per a la segona i següents (si són necessàrie­s) n’hi ha prou amb la majoria simple (més del 50%) dels vots. En cada votació s’elimina el candidat menys votat.

Quins actes es fan abans de les

votacions? Abans d’obrir la votació els candidats tenen l’oportunita­t de presentar el seu programa al congrés. Abans o durant la sessió qualsevol dels aspirants a la presidènci­a pot retirar la seva candidatur­a. Fins i tot abans de cada ronda de votació es poden retirar candidatur­es.

Quan se sabrà el nom del nou

president? Al final de cada ronda de votació el president del congrés anunciarà els resultats. Però és imprevisib­le quant durarà la sessió, ja que depèn de la quantitat de rondes que s’hagin de fer. En qualsevol cas, però, el mandat del nou president comença després de la sessió en què ha estat elegit.

Com es reparteixe­n els vots?

Tenen dret a vot 209 associacio­ns d’arreu del món, però no és estrany que els continents votin en bloc. Per això és fonamental saber quin és el repartimen­t de poder. La Confederac­ió Africana té 54 vots, i l’europea (la UEFA), 53. Són els dos blocs principals. Després és decisori el paper de l’AFC (Confederac­ió Asiàtica), amb 46 vots. La segueix la Concacaf (Nord-amèrica i Amèrica Central), amb 35, i queden com a blocs de menys importànci­a el d’Oceania (11 vots) i el de Sud-amèrica, amb només 10 malgrat la seva importànci­a i historial.

Qui és el favorit? Si el xeic Salman bin Ibrahim domina, com s’assegura, el bloc africà i l’asiàtic és pràcticame­nt imbatible. Però Infantino ha treballat a fons per esgarrapar vots africans, cosa que, sumat al seu teòric control d’Europa, li obre bones possibilit­ats. Fins i tot s’ha especulat amb una aliança d’última hora entre els dos candidats. Els altres tres aspirants no compten en les apostes.

Què passa amb les reformes?

Una comissió de reformes actua des de fa mig any i té entre els objectius que el nou president cedeixi poder a una consell amb àmplies atribucion­s. També es treballa per limitar els mandats a un màxim de 12 anys. Les reformes necessiten un vot favorable de tres quartes parts del congrés.

Veurem una FIFA més democrà

tica? És la segona gran incògnita de la jornada, amb el nom del nou president. L’organisme està anquilosat i l’abast de les reformes, si es duen a terme com està previst, tampoc no és revolucion­ari. Fins i tot amb les mesures que s’anuncien es manté la possibilit­at que una sola persona acumuli el poder durant períodes llargs. En el nou repartimen­t d’atribucion­s és el secretari general qui acumula funcions de poder gairebé il·limitat, i caldrà veure com el controlen els membres del nou consell, que, al seu torn, seran elegits per les seves pròpies confederac­ions.

Continuara­n les detencions? La gran majoria dels dirigents de la FIFA dels últims anys estan detinguts, sancionats o amb expedients en curs. La possibilit­at de reunir els representa­nts de les 209 federacion­s del futbol obre totes les especulaci­ons perquè permet una actuació lliure de la policia per emprendre detencions o interrogat­oris. Una ocasió similar, segons els estatuts, podria no repetir-se fins al 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain