La Vanguardia (Català)

Gols per a la infància

L’aliança Barça-Unicef arriba als deu anys convertida en un signe d’identitat

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

La idea va ser de l’exdirectiu Evarist Murtra, i la junta de Joan Laporta va acceptar materialit­zar-la. El setembre del 2006 l’expresiden­t i l’exdirector­a executiva de l’Unicef Ann Veneman van presentar a la seu de les Nacions Unides un acord pioner pel qual el club es va comprometr­e a aportar 1,5 milions d’euros durant cinc temporades per a programes d’ajuda a la infància desfavorid­a. El Barça i l’Unicef van celebrar ahir els deu anys de l’aliança amb la signatura d’una extensió fins al 2020 que eleva la contribuci­ó del club fins a dos milions d’euros anuals. “És un dels millors acords de la història del Barça”, va assegurar el president, Josep Maria Bartomeu, que va reconèixer la iniciativa de Laporta i la prolongaci­ó de Sandro Rosell. “A dins del camp intentem ser els millors, però a fora és molt seriós el que estem fent amb l’Unicef”, va afegir.

El Barcelona paga per inscriure a la samarreta el logotip de l’Unicef amb la idea de fomentar la sensibilit­zació sobre els drets de la infantesa, efectivame­nt, però a canvi rep beneficis socials, i també econòmics, perquè es tracta d’una associació molt atractiva per a altres patrocinad­ors, atès que representa valors positius. I el més important de tot és que l’aliança ha ajudat un milió de nens d’arreu del món, i el director executiu de l’Unicef, Anthony Lake, calcula que el nou acord donarà a 1,8 milions de beneficiar­is “l’oportunita­t d’aprendre i créixer a través de l’esport i el joc”. “La nostra aliança és tan bonica com les jugades de gol del Barça”, va dir Anthony Lake, que ha estat assessor de política exterior de diversos presidents dels Estats Units.

Producte d’aquesta col·laboració, del 2006 al 2010 es va treballar en la detecció i prevenció de la sida a Angola, Malawi i Swazilàndi­a. Entre el 2011 i l’actualitat les intervenci­ons, consistent­s en l’ús de l’esport com a eina educativa, s’han focalitzat en Sud-àfrica, Ghana, el Brasil i la Xina. “Els socis del Barça volem arribar als nens del món i ser el club que estimin els nens del món, i això va més enllà del futbol”, va assenyalar Bartomeu en l’acte de presentaci­ó del nou contracte, celebrat a la tribuna principal del Camp Nou en presència de mig centenar d’alumnes de primària de l’escola Seat.

Bartomeu va qualificar com a “transcende­ntal” la pròrroga d’un conveni

que originària­ment Laporta també va definir d’una manera grandiloqü­ent: “Un acord doblement històric, perquè el Barcelona incorporar­à a la samarreta el que no ha tingut en els seus 107 anys d’història, l’emblema d’una entitat de prestigi internacio­nal, i perquè es tracta d’un acord sense precedents, ja que cap club important no s’havia posicionat per ajudar els nens de tot el món”.

Després d’una dècada l’associació ha estat profundame­nt rendible en termes d’imatge i projectes solidaris, i s’ha

convertit en un signe d’identitat tant per al Barça com per a l’Unicef. Val a dir que el 2010 la relació va passar un moment d’incertesa amb motiu de l’arribada d’un patrocinad­or comercial, Qatar, al pit de la samarreta blaugrana a canvi d’un mínim de 170 milions d’euros en sis anys. Aleshores el logotip de l’Unicef va quedar relegat a l’esquena, per sota del dorsal, però els vincles entre el club i l’organitzac­ió de les Nacions Unides han arribat a un punt de molt bona salut.

 ??  ?? Vilarrubí, Cardoner i Bartomeu amb el director executiu de l’Unicef, Anthony Lake, i un grup de nens ahir al Camp Nou
Vilarrubí, Cardoner i Bartomeu amb el director executiu de l’Unicef, Anthony Lake, i un grup de nens ahir al Camp Nou
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain