La Vanguardia (Català)

Passeig pel temple

Des del 2008, les visites guiades pel circuit descobreix­en les interiorit­ats de la instal·lació als aficionats

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Aquí és on es posen les gorres i se les tiren a la cara, no?”. L’aficionada anglesa recorda bé l’enganxada entre Hamilton i Rosberg després de la cursa d’Austin, quan els dos pilots de Mercedes es van intercanvi­ar les gorres. L’escena tenia lloc en un quartet on els pilots s’eixuguen la suor abans de sortir a la cerimònia del xampany: el prepodi. “El del circuit té molta història”, diu l’Albert, el guia, disposat a explicar anècdotes i algunes indiscreci­ons als aficionats que participen en les visites guiades del Circuit de Barcelona, una de les activitats amb més èxit de l’àmplia oferta del temple del motor.

Les visites guiades es van posar en marxa el 2008 per acostar el públic a la instal·lació. “Una activitat com aquesta ens permet mostrar les interiorit­ats del circuit, espais inèdits, la gent que hi treballa, i així dimensiona­r el nivell organitzat­iu que requereix l’F-1”, explica Joan Fontserè, director del circuit. La voluntat és que “els aficionats participin, que puguin veure racons a què no tenen accés”. És com un recorregut museístic, però, en lloc d’observar obres d’art, els aficionats s’emocionen quan visiten llocs gens comuns, com el prepodi, el podi, els vials i el pàdoc, i, quan no hi ha restriccio­ns per curses o entrenamen­ts, també es visiten la sala de control i la sala de premsa.

L’estrella del passeig depèn del grau de fanatisme del visitant: “Per als entesos, el més celebrat és la sala de direcció de cursa, amb els 26 monitors des d’on es controla la pista; als menys fanàtics els interessa pujar al podi i fer-s’hi selfies”. I és el que passa en aquesta visita en què es va colar La Vanguardia. La Tracy, anglesa de Barnsley, al·lucina tant amb el temps calorós del febrer com amb la visió única des de la plataforma més alta. “És impression­ant ser aquí a dalt”, diu, i se sent com si fos Hamilton.

El podi és la quarta estació de la visita, que dura una hora i mitja i s’atura en sis o vuit escenaris, començant per la sala de brífing i con- ferències, on els grups, de fins a 16 persones, són rebuts amb un vídeo divulgatiu sobre les activitats i caracterís­tiques del circuit, curiositat­s com ara que la recta fa 1.067 m, que hi ha 37 llotges per a empreses i 18 suites privades i que caben 500 periodiste­s a la sala de premsa. A la sala de conferènci­es no falta la foto a les cadires on s’asseuen els tres primers, així com el graciós que imita una de les seves tòpiques frases.

La visita continua pel prepodi, el podi i els vials, és a dir, les vies de servei paral·leles a la pista per on circulen els comissaris de pista, fotògrafs i les grues. Aquesta desena de metres fins a l’asfalt és el punt més proper des del qual veuran un bòlid. L’accés als garatges, òbviament, està denegat. El passeig acaba amb la visita al pàdoc, un espai exclusiu per a les escuderies, periodiste­s i convidats. “Tant de bo pugui veure de prop un cotxe”, diu en Daniel, de Sant Cugat. Amb la seva dona, la Izaskun, s’han regalat la visita com a obsequi d’aniversari. “El preu està bé, 35 euros... Prefereixo estar-me d’altres coses”, assegura, encantada d’haver pujat al podi, però molesta “perquè no hi ha caixers automàtics al recinte”.

Les visites guiades es fan els dies d’entrenamen­ts, en tres torns (10 h, 11.30 h i 15 h). En els vuit dies de tests d’F-1 s’han venut 366 places. L’últim dia, el dijous 4, hi haurà una visita guiada solidària (la recaptació es destinarà a Wings for Life) que tindrà com a colofó una trobada amb Carlos Sainz.

SEGUIDORS PRIVILEGIA­TS

“La pretensió és que els aficionats puguin veure racons a què no tenen accés”, explica Fontserè

RACONS EXCLUSIUS

La visita permet veure la sala de conferènci­es, el podi, el prepodi, els vials i el pàdoc per 35 euros

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Dos aficionats anglesos es fotografie­n al podi, una de les estrelles de la visita guiada per les instal·lacions del Circuit de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Dos aficionats anglesos es fotografie­n al podi, una de les estrelles de la visita guiada per les instal·lacions del Circuit de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain