La Vanguardia (Català)

El consum públic es va disparar el 2015

Economia assegura que el PIB creix per sobre del 3,2%

- Madrid

L’avenç del 3,2% de l’economia espanyola el 2015 va tenir molt a veure amb el fort impuls del consum de les famílies i de la inversió, així com l’augment de la despesa pública. L’any passat, el desemborsa­ment de les administra­cions públiques va escalar fins al 2,7%. Si es consideren les taxes interanual­s, la despesa pública va anar augmentant trimestre a trimestre el 2015 fins a arribar al 3,7%; l’any anterior es van registrar en el millor dels casos un parell de dècimes de pujada.

Les dades sobre comptabili­tat nacional publicades ahir per l’INE confirmen el creixement del PIB per segon any consecutiu –el 2014, es va expandir un 1,4%–. Per la seva part el secretari d’Estat d’Economia, Íñigo Fernández de Mesa, va assegurar que Espanya està entrant en el 2016 “amb un ritme de creixement del 3,5%”. Tres dècimes més, per tant, que la taxa amb què es va tancar el 2015.

Com assenyalav­a dimecres el Banc d’Espanya, les dades de l’INE confirmen el bon ritme mantingut pel consum de les fa- mílies, un 3,1% superior a finals del 2015 que dotze mesos abans. Les compres de les llars suposen més de la meitat del volum total del PIB.

Alhora, la inversió es va disparar un 6,4%. Destaca el creixement de la destinada a maquinària i béns d’equip –un 10,2%–, mentre que en la construcci­ó va créixer un 5,3%.

Tal com recull l’INE, si ens atenem a la contribuci­ó al PIB, la demanda interna va aportar 3,7 punts al creixement, davant el mig punt que va restar la demanda externa. Les importacio­ns de béns i serveis van augmentar el 2015 un 5,3%, mentre les importacio­ns van créixer al 7,7%.

A més, el 2015 l’ocupació va pujar un 3%, la qual cosa suposa la creació d’uns 495.000 de llocs de treball equivalent­s a temps complet. Per sectors, la taxa de variació més alta es registra en (5,3%), mentre que baixa el ritme en indústria (un 2,3%, davant el 3% del 2014) i construcci­ó (3,1%, dos punts menys que l’any anterior), i en serveis es manté en el 3%.

De cara al 2016, Funcas va advertir ahir que la bretxa entre les autonomies més riques i les més pobres s’ampliarà encara més, ja que les previsions de creixement de l’activitat econòmica a les regions més desfavorid­es no supera la mitjana. Els analistes consideren que aquest any tornaran a destacar les comunitats “amb una indústria orientada a les exportacio­ns al mercat europeu, com l’automobilí­stica i l’agroalimen­tària, així com les més turístique­s”.

Quins territoris preveuen que liderin el creixement? La Rioja (3,4%), Aragó (3,4%), la Comunitat Valenciana (3,1%), Catalunya, Andalusia i Castella i Lleó (les tres, un 3%). Totes elles superen la mitjana prevista per a Espanya del 2,8% d’increment del PIB. En canvi, el pitjor comportame­nt es registrarà a Cantàbria i Canàries (1,9%), Astúries (2%), Extremadur­a (2,1%), Castella-la Manxa (2,3%) i Galícia (2,5%).

El 2016 s’ampliarà la bretxa entre les autonomies més riques i les més pobres, segons Funcas

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain